Direct naar de content

Rotterdammers bevraagd over de gemeentelijke dienstverlening

Dienstverlening beter beoordeeld

Rotterdammers bellen meer met 14010 en bezoeken de stadswinkels minder dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Onderzoeksrapport Rotterdammers over de Gemeentelijke Dienstverlening 2015, dat de gemeente heeft gepubliceerd.

‘De Rotterdammer beoordeelt onze dienstverlening zelfs iets beter dan vorig jaar. Dit onderzoek laat zien dat we op de goede weg zijn’, aldus wethouder Adriaan Visser. ‘De resultaten van de enquête gaan we gebruiken om de dienstverlening aan onze inwoners nog verder te verbeteren.’

Betere beoordeling stadswinkels
Rotterdammers komen vooral naar de stadswinkel voor het aanvragen of ophalen van een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Deze producten kunnen niet digitaal aangevraagd worden. 48% van de Rotterdammers bezocht de stadswinkel het afgelopen jaar. In 2011 was dat nog 67%. De rapportcijfers voor de verschillende aspecten van dienstverlening in de stadswinkel variëren van een 6,6 voor de termijn waarop men een afspraak kon maken tot een 7,6 voor de snelheid en vriendelijkheid waarmee men geholpen werd. De dienstverlening bij de stadswinkels wordt beter beoordeeld dan vorig jaar.

79% van de Rotterdammers maakt wel eens gebruik van internet en daarvan bezoekt 70% de website www.rotterdam.nl. De vindbaarheid van informatie op de website wordt beoordeeld met een 6,7, de begrijpelijkheid met een 7,1. Deze beoordeling is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Bekendheid 14010 gestegen
De bekendheid met het centrale telefoonnummer 14010 is het afgelopen jaar gestegen: 60% van de Rotterdammers kent dit nummer en heeft het ook al eens gebeld. Dat is 10% meer dan vorig jaar. De tevredenheid over het centrale nummer uit zich in rapportcijfers variërend van een 6,5 voor de deskundigheid van de medewerker tot een 7,2 voor de vriendelijkheid van de medewerker.

Tot slot geeft 40% van de Rotterdammers aan meer invloed uit te willen oefenen op het beleid van de gemeente. Bijna een op de drie Rotterdammers weet ook op welke manieren dat mogelijk is. Minder Rotterdammers hebben een klacht ingediend. Dat is 18%. In de voorgaande jaren was dat 23%.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 – 13 15 51 20 of m.vangruijthuijsen1@rotterdam.nl

Het volledige rapport is te vinden op www.rotterdam.nl/rotterdammersovergemeentelijkedienstverlening