Direct naar de content

Rotterdam zoekt 100 energiecoaches

De gemeente Rotterdam zoekt 100 vrijwilligers die andere Rotterdammers willen helpen om energie te besparen. De vrijwilligers worden in de komende maanden opgeleid tot energiecoach en gaan daarna aan de slag om Rotterdamse huishoudens te helpen met tips voor een lagere energierekening.

Volgens duurzaamheidswethouder Arno Bonte is er grote behoefte aan praktische energiebesparingstips. “Veel Rotterdammers willen graag energiebesparen, maar vragen zich af hoe. Energiecoaches kunnen helpen om met makkelijke maatregelen een maximale besparing te boeken, zoals met ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips of een energiebesparende douchekop. Dat kan per huishouden al snel zo’n 60 tot 100 euro per jaar schelen op de energierekening. En het bespaart per woning gemiddeld 100 kilo CO2 per jaar”.

Aanmelden
Rotterdammers die energiecoach willen worden kunnen zich aanmelden via de website duurzaam010.nl. Van de vrijwilligers wordt een tijdbesteding van 4 tot 6 uur per maand gevraagd. Na de training komt de energiecoach een paar keer bij mensen thuis om tips te geven en te helpen bij het aanbrengen van bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrips.

Ook mensen die graag advies willen van een energiecoach kunnen terecht op duurzaam010.nl. De deelnemende huishoudens krijgen zes gratis producten die helpen om het energieverbruik in huis te verlagen.

Energiebank
Voor het opleiden van de energiecoaches werkt de gemeente samen met de Energiebank Rotterdam. De Energiebank zet zich ervoor in om energie als eerste levensbehoefte bereikbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. Ook voor het Rotterdamse stadsbestuur is het aanpakken van energiearmoede een belangrijke prioriteit.