Direct naar de content

Rotterdam zet testaankopers in

Geen alcohol onder de 18!

De leeftijdsgrens voor het gebruik van alcoholhoudende drank is verhoogd van 16 naar 18 jaar (sinds januari 2014). Die ‘nieuwe’ grens handhaaft de gemeente streng. De naleving van het alcoholbeleid moet beter, daarom zet Rotterdam testaankopers in. De testaankopers gaan tot eind dit jaar sportverenigingen, horeca, avondwinkels en supermarkten langs om te controleren of er daadwerkelijk geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar wordt geschonken of verkocht.

Rotterdams onderzoek (door Trimbos) toont aan dat de naleving van die nieuwe leeftijdgrens achterblijft. Vooral bij sportverenigingen, waar het naleven moet verbeteren van 5% naar 50%. Bij horeca moet de naleving omhoog van 26% naar 55% en bij supermarkten van 50% naar 65%. Met het programma drugs en alcohol ll zet Rotterdam onder andere strenge handhavingsmaatregelen in om de branches te houden aan de naleving van de wet. Rotterdam wil dat haar jongeren kansrijk, veilig en gezond opgroeien. “Drankgebruik op jonge leeftijd past daar niet bij. Bewezen is dat alcohol op jonge leeftijd de hersenen schaadt. Geen drank onder de 18 jaar is de norm.”, aldus wethouder Hugo de Jonge. De Jonge vindt dat er te weinig aandacht aan wordt geschonken door de branches. Het gaat in zijn ogen te vaak mis en dus trekt de gemeente alles uit de kast om de pakkans te vergroten.

Pilot testaankopers
Testaankopers zijn jong uitziende ambtenaren van de gemeente. Ze zijn minimaal 18 jaar, maar die leeftijd is hen niet van het gezicht af te lezen. Een barmedewerker of caissière is dus verplicht om naar het ID te vragen. Gebeurt dit niet, dan begaan zij volgens de wet een overtreding. De testaankopers worden begeleid door bevoegde opsporingsambtenaren. De inzet van testaankopers is een pilot die in september is begonnen en tot eind van het jaar loopt. Inmiddels zijn zo’n 40 gelegenheden bezocht waarvan er twee derde in overtreding was. Tijdens de pilot worden geen boetes uitgeschreven. Ondernemers die de wet niet naleven krijgen ter plaatse een waarschuwing en achteraf een brief. Ondernemers die geen alcohol schenken aan minderjarigen, ontvangen een brief met de mededeling dat zij het alcoholbeleid correct uitvoeren. De resultaten van de pilot worden in januari geëvalueerd. Gedurende de pilot met testaankopers voeren opsporingsambtenaren van de gemeente ook reguliere controles uit waarbij wel boetes kunnen worden uitgedeeld. Een eerste overtreding kost € 1360,-, wie voor een tweede keer de wet overtreed is drie maanden zijn drankvergunning kwijt. Bij een derde overtreding wordt de drankvergunning ingetrokken.

Ondersteuning alcoholbeleid
De gemeente schakelt Youz, het jongerenmerk van Bouman GGZ, in om branches te ondersteunen in de uitvoering van het alcoholbeleid. Youz doet dat via trainingen, adviesgesprekken en met ondersteunend materiaal.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 12 55 26 68 of j.scholten@rotterdam.nl