Direct naar de content

Rotterdam wint rechtszaak over ongewenste reclamefolders

De gemeente Rotterdam mag het nieuwe systeem met ja/ja-stickers en nee/nee-stickers op brievenbussen gewoon invoeren. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een zaak die door de reclamebranche was aangespannen. Mensen zonder sticker op de brievenbus ontvangen in dat systeem  geen ongevraagde reclame meer. Adverteerders die toch ongevraagde reclame bezorgen, krijgen vanaf 1 april een boete.
 

Afgelopen maand stonden de gemeente Rotterdam en branchevereniging MailDB tegenover elkaar in een kort geding over de invoering van het nieuwe systeem. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is blij met de uitspraak van de rechter. ‘De weg is nu vrij om meer dan 3 miljoen kilo ongewenste reclamefolders per jaar te besparen. Daarmee brengen we ons doel om een stad zonder afval te worden weer een stuk dichterbij.’ 
 
Een meerderheid van de Rotterdammers kiest ervoor geen sticker op de brievenbus te plakken en dus geen reclame te ontvangen. Wie wél graag reclamedrukwerk wil ontvangen, kan gratis een ja/ja-sticker ophalen bij een van de stadswinkels. Daarvan zijn er in de afgelopen weken bijna 9000 verstrekt. Wie juist niets meer in de bus wil krijgen, ook geen huis-aan-huisbladen, kan een nee/nee-sticker plakken. Daarvan zijn er recentelijk al zo’n 2000 opgehaald bij stadswinkels.
 
In de maand januari kwamen er bijna 100 meldingen binnen van bewoners zonder sticker die tegen hun wens ongeadresseerde reclame hadden ontvangen. ‘Voorlopig informeren we de adverteerders nog vriendelijk over het nieuwe systeem en vanaf april volgen er boetes’, kondigt Bonte aan.
 


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl