Direct naar de content

Rotterdam wint Europese prijs voor toegankelijkheid

2e prijs in Access City Award

De gemeente Rotterdam heeft de tweede prijs gewonnen in de Access City Award. Eurocommissaris Marianne Thyssen (werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie) overhandigde de prijzen in Brussel, tijdens de Europese Dag van mensen met een handicap. De eerste prijs ging naar het Britse Chester.
 

De Europese Commissie reikt sinds 2010 de prijs uit aan steden die zich inzetten om toegankelijk te zijn. Toegankelijkheid in zowel de fysieke zin als ook sociaal voor ouderen en mensen met een beperking. De Europese jury waardeerde dat toegankelijkheid in Rotterdam is ingebed in het reguliere beleid. Deskundigen op het gebied van toegankelijkheid zijn betrokken bij alle nieuwe ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat een ontwerp voldoet aan de behoeften van mensen met een handicap.

Inzet van velen
De award is een kroon op het werk van veel verschillende partijen in de stad die zich al jaren inzetten voor de toegankelijkheid in de stad. Sportcomplexen die toegankelijk zijn voor sporters met een beperking, maar ook alle bewoners die met de BuitenBeterApp onregelmatigheden in de straat melden, het ABN AMRO tennis toernooi met de allereerste blindentribune en nog heel veel andere initiatieven, ondernemers en wet- en regelgeving om alle bewoners van Rotterdam zich thuis te laten voelen.

VN-verdrag
De award is ook een aanmoedigingsprijs. Dit jaar stemde de Tweede Kamer in met het VN-verdrag van de rechten van personen met een beperking. Daarmee is Nederland verplicht zich in te zetten voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking hun eigen keuzes kunnen maken. Rotterdam zet komend jaar in op de toegankelijkheid en gastvrijheid van horeca in de binnenstad, maar ook van de huizen van de wijk. Dit gebeurt onder andere door middel van verschillende schouwen met ervaringsdeskundigen.

Bekijk een video van het juryrapport


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 57 53 75 81 of aj.dees@rotterdam.nl