Direct naar de content

Rotterdam wint C40 Cities Award

Bij de VN klimaattop in Parijs is Rotterdam donderdag in de prijzen gevallen

De stad mocht een prijs in ontvangst nemen voor haar inzet voor klimaatadaptatie, het omgaan van de stad met de gevolgen van klimaatverandering. De Rotterdamse Adaptatiestrategie (RAS) won in de categorie Adaptation Planning & Assessment.

“Rotterdam wint in deze categorie vanwege betrokkenheid bij uitgebreid onderzoek en het lanceren van diverse no-regrets maatregelen [maatregelen die altijd positief effect opleveren]. De RAS is erop gericht een robuuste stad te ontwikkelen en te onderhouden, door adaptatiemaatregelen op te nemen in stedelijke ontwikkeling, vernieuwing en onderhoudsactiviteiten”, aldus de jury. Courante voorbeelden van deze aanpak zijn het waterplein Benthemplein, het klimaatbestendig maken van het Zomerhofkwartier en gesprekken met bewoners op het Noordereiland over wateroverlast op de kade en in huis.

Erkenning aanpak
Burgemeester Aboutaleb en wethouder Pex Langenberg wonen de klimaattop bij en waren aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Aboutaleb: “Onze adaptatiestrategie en de inzendingen van collega’s over de hele wereld tonen aan hoe belangrijk acties van steden feitelijk zijn. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van lokale actie waarmee we op wereldschaal resultaat kunnen boeken.”
Wethouder Pex Langenberg (o.a. Duurzaamheid): “Deze prijs zien we als erkenning van de keuze om duurzaamheid te combineren met verschillende gebieden: klimaat, water, sociaal en economie, zowel in oplossingen als in nieuwe kansen. Het biedt Rotterdam de kans om met volle kracht vooruit te gaan met de uitvoering van het programma Duurzaam.”

C40 Cities Awards
De C40, voluit C40 Cities Climate Leadership Group is een internationaal netwerk van megasteden die zich inzetten op het gebied van klimaatverandering. De voorzitter is Eduardo Paes, burgemeester van Rio de Janeiro.

Voor de Cities Awards 2015 ontving de organisatie 200 inzendingen van 94 steden. In totaal werden prijzen toegekend in tien categorieën. Naast Rotterdam vielen ook de steden Boston, Johannesburg, Kaapstad, Nanjing, New York, Stockholm, Vancouver, Washington DC en Wuhan in de prijzen. Rotterdam feliciteert deze winnaars van harte met hun prijs en waardering.

Meer informatie over de C40 City Awards vindt u op www.c40.org/awards


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13, email l.dejong@rotterdam.nl of Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Pex Langenberg, tel. 06 – 53 78 61 01, email: s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl.