Direct naar de content

Rotterdam wil bouwen

Stijging aantal verleende bouwvergunningen

Rotterdam verleende in het eerste kwartaal van dit jaar bijna drie keer zoveel bouwvergunningen dan een jaar eerder. Landelijk is er juist een daling te zien van 13%. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De stijging in Rotterdam is geen toeval, want Rotterdam werkt via het bouwakkoord al jaren intensief samen met marktpartijen en corporaties aan het versnellen van de woningbouw. “Rotterdam heeft flink ingezet op het beschikbaar maken van voldoende bouwlocaties en dat betaalt zich nu uit. In het eerste kwartaal van 2022 zijn voor 1.545 woningen vergunningen verleend. Dat is onwijs goed nieuws, want dat betekent dat gestart kan worden met de bouw van die woningen”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Nieuwbouwprojecten waarvoor een vergunning is verleend zijn onder andere Koer met 167 woningen en De Kuil met 232 woningen in stadsdeel Feijenoord. Dat geldt ook voor Sawa met 109 woningen in Delfshaven en Waterside, goed voor 124 woningen in IJsselmonde. Bijna de helft van het aanbod van deze projecten valt in het middensegment die bedoeld zijn voor verpleegkundigen, bouwvakkers en leraren. Hiermee wil Rotterdam voorzien in de grote vraag naar betaalbare woningen. De bouw van een aantal van deze project is gestart of start binnenkort.

Rotterdam is blij met de stijging van het aantal verleende bouwvergunningen. Het is belangrijk dat ontwikkelaars en bouwers nu ook snel van start kunnen met de daadwerkelijke bouw. We blijven in gesprek met deze partijen en doen er alles aan om de bouwproductie op pijl te houden. Ook in Rotterdam hebben we te maken met factoren zoals stijgende bouwkosten, de beschikbaarheid van voldoende mensen en schaarste van materialen.