Direct naar de content

Rotterdam viert de Dag van de Democratie

Open dag in het Stadhuis

Voor de eerste keer viert Rotterdam dit jaar de Dag van de Democratie. Op zaterdag 9 september 2017 laat de gemeente zien dat de democratie in onze stad veelzijdig en vernieuwend is. Democratie is meer dan 1 keer in de 4 jaar naar de stembus gaan. Het draait om meedoen en meebeslissen. Op het Stadhuis kunnen Rotterdammers de Dag van Democratie ervaren met onder andere een raadssimulatiespel, rondleidingen langs fractiekamers of een gesprek met de burgemeester, het college en de raad.

Meedenken en meedoen
Wethouder Eerdmans vindt het van groot belang dat Rotterdammers meer zeggenschap krijgen over hun eigen stad. “Ik stel op deze dag mijn werkkamer open voor iedereen. Het is een mooie, chique kamer met uitzicht over de Coolsingel. De kamer behoort van oudsher toe aan de locoburgemeester. Er hangt een prachtig schilderij van het oude Rotterdam, waar een gids u over zal vertellen. U bent dus van harte welkom om even een kijkje te nemen.” Meedenken over het Rotterdams beleid moet veel vaker kunnen dan eenmaal per 4 jaar vindt het college. Daarom is er in Rotterdam een aantal instrumenten ontwikkeld om Rotterdammers vaker bij het beleid van de stad te betrekken, zoals Right-to-Challenge, Burgerjury en CityLab010. Ideeën van Rotterdammers zijn belangrijk voor de stad en zetten het stadsbestuur op scherp. Tijdens de Dag van de Democratie kunnen Rotterdammers onder andere ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn om mee te praten en mee te doen.

Greep uit het programma
Op die zaterdag is het mogelijk om onder andere in gesprek gaan met de burgemeester, het college en de raad. Het stadhuis kan worden bezocht. De bodes vertellen er alles over tijdens een van de rondleidingen. De kamers van de fracties en van de locoburgemeester zijn opengesteld. Ook is er een apart programma voor de kinderen. Aanmelden voor een van de activiteiten kan online.

Open Monumentendagen 2017
Tijdens de Dag van de Democratie is het stadhuis ook geopend voor bezoekers van de Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar Boeren, Burgers & Buitenlui. Op verschillende plekken binnen gemeente Rotterdam worden monumenten open- en tentoongesteld voor publiek.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl