Direct naar de content

Rotterdam viert 750 jaar dam in de Rotte

Opening 750 jaar dam in de Rotte vrijdag 18 september via livestream te volgen voor iedere Rotterdammer

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Dat vieren we met diverse activiteiten op en rond de Rotte. Op vrijdag 18 september opent wethouder Bert Wijbenga om 15.00 uur het jaar officieel tijdens een bibliotheekcollege dat door iedere Rotterdammer online te volgen is. In dit college is de première te zien van de korte film Van Oorsprong tot Dam met muziek van Eric Vloeimans en een lezing van Marinke Steenhuis over de Rotte en de Dam. Dit najaar staan onder andere de tentoonstelling 750 jaar Rotte| Dam in Museum Rotterdam, de pop-up expositie Voet aan de Grond in het Timmerhuis en de Waterweken aan de Rotte in de Crooswijksebocht op het programma. Tijdens het culturele parcours FIRST STEPS op zaterdag 19 september in het centrum van Rotterdam verzorgt 750 jaar dam in de Rotte diverse stadswandelingen. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er te doen is op, aan en nabij te Rotte op www.750jaardam.nl.

Dam in de Rotte

Na de overstromingen van de 12e eeuw werden aan beide kanten van de Rotte polders aangelegd: de polder Cool ten westen van de Rotte en de polder Voor-Rubroek ten oosten van het riviertje. De dijken beschermden de polders tegen overstromingen door de Merwede (tegenwoordig Nieuwe Maas). Maar bij vloed kon het water via de Rotte nog steeds diep het land binnendringen. In 1270 werden de polderdijken van Cool en Voor-Rubroek verbonden met een vierhonderd meter lange dam in de Rotte. Die ligt er nog steeds: het is de Hoogstraat tussen Koopgoot en bibliotheek. Dankzij de dam bleven de oevers langs de Rotte voortaan droog. In de dam werden sluizen aangebracht, zodat bij eb water kon worden geloosd. Bij vloed ging de sluisdeur dicht en werd het water buiten de deur gehouden. Op de dam vestigden zich de eerste inwoners die zich Rotterdammer noemden. Voor de dam lag het Steiger, Rotterdams eerste haven en het begin van de bruisende havenstad Rotterdam zoals wij die vandaag de dag kennen. De Dam in de Rotte is Rotterdams 750 jaar oude opstapje naar een gouden toekomst.

 

Kalender

In 2020 viert Rotterdam 750 jaar dam in de Rotte met diverse activiteiten en evenementen. De uitbraak van het virus Covid-19 heeft geleid tot uitstel en de viering is nu aangepast in een najaar- en voorjaarsprogramma. In het najaar ligt de nadruk op de jarige Dam. Een programma met bijzondere culturele evenementen. In het Timmerhuis staat de Pop-Up Expo Voet aan de Grond van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, dat 60 jaar bestaat. Deze speelse tentoonstelling is geïnspireerd op het computerspel Minecraft en vertelt het verhaal over de dam in de Rotte. In het naastgelegen Museum Rotterdam kun je de tentoonstelling 750 jaar Rotte | Dam bewonderen. De punter die 750 jaar geleden is gebruikt om de dam te sluiten, staat daarin centraal. Eind september is er de landschapsopera Signaal aan de Rotte. En in september en oktober zijn er Waterweken aan de Rotte in de Crooswijksebocht waar bezoekers de rivier de Rotte onder andere kunnen ontdekken per sup, kano en rondvaartboot. Onder de naam Vang de Rotte nodigt het Chabot Museum jong en oud uit om het land van Chabot langs de Rotte in een kunstwerk vast te leggen. Het winnende kunstwerk komt in de tentoonstelling Het Rotte Land deze winter in het Chabot Museum. Langs de Rotte verschijnen Rotte Kijkers, houten kunstwerken en uitkijkpunten ontworpen door kunstenaarscollectief Observatorium en studio GRIDT, waar fietsers en wandelaars kunnen genieten van de diverse uitzichten op de Rotte. In het voorjaar 2021 vieren we de kwaliteit van de Rotte voor de stad en de omgeving. Dan zijn er sportieve en recreatieve activiteiten in samenwerking met de ondernemers langs de Rotte. Kijk op www.750jaardam.nl voor alle activiteiten en evenementen.

 

Programma Rivieroevers Rotterdam

Het thema-jaar 2020, 750 jaar Dam in de Rotte is mede geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, het Comité Rotte-Dam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Het programma is samengesteld op basis van plannen, wensen en ideeën van zowel initiatiefnemers uit de stad als ondernemenden uit het recreatiegebied Rottemeren. Het thema-jaar maakt deel uit van Programma Rivieroevers van Gemeente Rotterdam. Het doel van dit programma is meer Rotterdammers die recreëren aan de rivieren de Rotte en de Nieuwe Maas. Voor de Rotte betekent dit meer groen, meer routes, meer bestemmingen, meer plekken om te verblijven, meer natuur en meer activiteiten.