Direct naar de content

Rotterdam vertegenwoordigd op World Cities Expo in Edinburgh

De stad Rotterdam is uitgenodigd door het Schotse Festival of Architecture om te laten zien hoe Rotterdam omgaat met transformatie van bestaand vastgoed, stedelijke revitalisatie en green design. Met wereldsteden als New York, Kopenhagen, Berlijn en Melbourne betrekt Rotterdam een maand lang een eigen paviljoen midden in het centrum van Edinburgh. De paviljoens zijn geopend van 17 juni tot en met 17 juli 2016.

Architectenbureau DoepelStrijkers ontwierp het paviljoen dat bestaat uit gerecyclede Pvc-buizen. Het paviljoen is als een watermachine die hemelwater opvangt en gebruikt voor groen. Aan de buitenkant neemt het gebouw de vorm van een schuur aan. Door de Pvc-buizen schuin af te zagen ontstaat een gladde huid met de structuur van een spons. Om en om worden de buizen voorzien van vooraf gekweekte planten. De planten groeien op een bodemlaag met daaronder een 40cm lange spons die water vasthoudt. De kopse kanten van het paviljoen zijn open waardoor bezoekers er onbelemmerd doorheen kunnen lopen. Na een bui blijft water langzaam druppelen in de 5cm hoge waterbak op de vloer. Stepping stones in de waterbak maken het mogelijk om met ‘droge voeten’ door het paviljoen te lopen. In het midden bevindt zich een grote stepping stone, waarop twee personen droog kunnen staan en waar de digitale communicatiedrager van het paviljoen geplaatst is. Het paviljoen heet: “#RotterdamWatershed”.

De vertegenwoordiging van Rotterdam op de World Cities Expo Edinburgh past uitstekend in de internationale profilering van de stad als architectuurstad. Naast het paviljoen is een digitaal platform ontwikkeld dat voor iedereen openstaat om creatieve innovatieve projecten in Rotterdam te laten zien: #RotterdamWatershed. Zowel Watershed-projecten als festivalbezoekers kunnen daar een actieve rol spelen in het verspreiden van het “Watershed-denken”.

Nog meer Rotterdam
Naast de World Cities Expo krijgt Edinburgh in juni nóg een Rotterdams tintje. Op 4 juni opent namelijk in de Scottish National Gallery of Modern Art de tentoonstelling “Surreal Encounters” met een aantal topstukken uit de collectie moderne kunst van Museum Boijmans Van Beuningen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over het paviljoen:
DoepelStrijkers Architecten, Eline Strijkers, tel. 010 273 3158
Gemeente Rotterdam, Paul van Roosmalen, tel. 06 22 97 24 35.

Klik hier voor de Artist impressie van het paviljoen, gemaakt door DoepelStrijkers Architecten
Foto paviljoen in aanbouw bij OranjeBV, Rotterdam.