Rotterdam vernieuwt verenigingsleven
Speciaal actieprogramma voor sport-, scouting en speelverenigingen
Rotterdam trekt vier miljoen euro uit voor het vernieuwen van het verenigingsleven in de stad. Met e-Sports en urban sports, flexibele lidmaatschappen en multifunctioneel gebruik van accommodaties wil de gemeente sport-, scouting- en speelverenigingen helpen om aantrekkelijk te blijven en hun essentiële rol in de Rotterdamse samenleving vast te houden. Samen met verenigingen is een actieprogramma opgesteld.
Wethouder Sven de Langen (Sport): “De vereniging van de toekomst zal anders zijn, met andere organisatievormen en een breder aanbod dat past bij deze tijd. Dat is hard nodig, omdat de vraag van Rotterdammers verandert. Hoe gaan verenigingen bijvoorbeeld om met kinderen die steeds meer online hun uitdaging zoeken?”
Sportcirkel
Ook introduceert de gemeente de Rotterdamse sportcirkel. Tussen de binnenstad en de buitenwijken zijn van oudsher veel verenigingen en groen gevestigd. In de sportcirkel moet iedere Rotterdammer dicht bij huis een aantrekkelijk aanbod aan sporten kunnen vinden.
Meer leden
Verenigingen nemen een belangrijke positie in de Rotterdamse samenleving in. Rotterdam wil dat dit zo blijft. Op korte termijn en in de toekomst. Rotterdam kent 346 sportverenigingen. Ruim 70.000 Rotterdammers zijn lid van een sportvereniging. De gemeente wil dat het aantal leden in 2022 met 3% is gestegen. Ook voor scoutingverenigingen wil de gemeente het aantal jeugdleden opschroeven met 3% in 2022 (nu 1.500 jeugdleden, verdeeld over 33 scoutinggroepen).
Vereniging van de toekomst
De gemeente voert samen met verenigingen, Rotterdamse partners (zoals Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en Scoutingregio Rond de Rotte) en landelijke partijen (NOC*NSF) een aantal acties uit. Zoals:
- Pilots met flexibele lidmaatschappen; lidmaatschappen voor alleen trainingen of een bepaalde periode van het jaar. Of afname van losse sportlessen.
-
Multisportaanbod en blending; het ontwikkelen van multisportaanbod, zoals de nu al opgerichte omniclub Feyenoord (profvoetbal, hockey, zaalvoetbal, handbal en basketbal) en de (in oprichting) multisportvereniging Delfshaven.
Met blending wordt het stimuleren van samenwerkingsverbanden voor uiteenlopende sport- en scoutingactiviteiten en tussen verenigingen en sportaanbieders bedoeld. - Aanbod E-sports en Urban Sports; als aanvulling op het kernaanbod wordt E-sports (bijvoorbeeld de Fifa-competitie), Virtual reality-sports (bijvoorbeeld op het gebied van wielrennen) of een vorm van Urban Sports ontwikkeld. Door een combinatie tussen klassieke sporten en nieuwe sporten (zoals E-sports) wordt een nieuwe doelgroep bereikt.
- Multifunctioneel gebruik van velden en kantines; velden en kantines moeten ook voor bijvoorbeeld wijkactiviteiten gebruikt worden. Of verenigingen delen onderling velden en opstallen. Een voorbeeld is sportpark Olympia.
- Verenigingsconsulten: dertien Verenigingsconsulenten (professionals) gaan sport- en scoutingverenigingen gericht ondersteunen bij vernieuwingstrajecten, het versterken van de organisatie en vrijwilligersbeleid en het ontwikkelen van nieuwe organisatievormen. De consultenten gaan de verenigingen helpen met de focus-acties uit het actieprogramma.
‘Sporten is leren samenwerken’
´Verenigingen zijn het hart van de sport”, zegt wethouder Sven de Langen: ‘Een vereniging is in mijn ogen meer dan alleen ‘een plek om te sporten’. Het zijn plekken waar wij leren om samen te werken. Dit actieprogramma onderstreept de brede maatschappelijke waarde van sport en scouting.’
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Harmsen, bestuursvoorlichter wethouder De Langen, 06 – 41 54 99 95 of k.harmsen@rotterdam.nl