Direct naar de content

Rotterdam vergroent parkeerplaatsen op levendige PARK(ing) Day

Rotterdam doet vrijdag 18 september voor de tweede keer mee met het evenement PARK(ing) Day. Op PARK(ing) Day worden straatparkeerplaatsen door ondernemers en bewoners voor één dag omgetoverd tot groene parkjes waar van alles gebeurt.

Vorig jaar was de eerste Rotterdamse editie een groot succes met maar liefst 75 parkeerplaatsen die tot een park getransformeerd werden. De invulling varieerde van sport en spel tot en met creatieve workshops. Of werd er gewoon lekker gelounged op een tijdelijk stukje gras.

PARK(ing) Day ontstond in 2005 in San Francisco op initiatief van design studio Rebar Group. Zij hebben onder het mom van ‘reclaiming public space’ voor twee uur lang geld in de parkeermeter gegooid, een grasmat uitgerold op een parkeerplaats en hun eigen miniparkje aangelegd. Inmiddels is PARK(ing) Day uitgegroeid tot een wereldwijd jaarlijks evenement waar al meer dan 160 steden aan meedoen. Feed the meter?! In Rotterdam is dat niet nodig. Met PARK(ing) Day geeft de gemeente voor één dag toestemming om straatparkeerplaatsen tussen 7 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds in te richten als minipark.

Uitgifte grasmatten
Net als vorig jaar helpt het pop-up stadspark, DÂK Rotterdam, de deelnemers op weg door een starterskit en programmering aan te bieden. De kunstgrasmatten die bij DÂK lagen worden op 18 september hergebruikt voor PARK(ing) Day. Op het kruispunt van de Witte de Withstraat en de Schiedamse Vest zal een uitgiftepunt voor de grasmatten zijn. Je kunt dus vrijdag nog beslissen om zelf ook mee te doen en bij het uitgiftepunt de ideale basis voor je parkje ophalen.

Hotspots en programmering
Naar verwachting zullen De Nieuwe Binnenweg, Witte de Withstraat, Meent en de Hoogstraat (oost) hotspots worden waar veel parkjes onstaan. Het zal er nóg gezelliger en groener worden. Lagerman Hairdressers knipt niet alleen binnen, maar op PARK(ing) day ook buiten. Bij de Plaatboef kun je in een leren fauteuil plaatjes luisteren. Ruby Lee Vintage & Hostel Room heeft een eigen programmering met leuke artiesten. En Koffie voor Geluk organiseert een koffie tasting.

Tussen 13:00 uur- 21:00 uur zijn er 17 optredens verspreid over de stad, bij de eerder genoemde hotspots. Saxofonist Dick Ronteltap speelt als pop-up artiest op verschillende plekken. Andere artiesten zijn Omani, The Maybellenes, Meneer van Dalen, Saverio Maccne, The Yes Please en Indigo Wings (bij Ruby Lee op de nieuwe binnenweg). Op de dag zelf kun je bij alle deelnemers en het uitgiftepunt flyers halen met een routekaart en een blokkenschema van de programmering. Op de website www.parkingday-rotterdam.nl staan de deelnemers vermeld.

Gereduceerd tarief voor de parkeergarage
Voor een aantal parkeergarages rond de hotspots geldt een speciaal evenemententarief. Hierdoor kan je tijdens PARK(ing) Day je auto tegen gereduceerd tarief in een parkeergarage parkeren in plaats van op straat. Het evenemententarief geldt voor de volgende garages: Museumpark, Erasmusburg, Jacobsplaats, Boompjes, Schouwburgplein, Kruisplein en Kiphof. Voor de parkeergarage Kiphof hanteren we € 1,50 per uur met een maximum dagtarief van € 7,50 / daarna gratis (na vijf uur gratis). Voor de overige garages € 2,50 per uur met een maximum dagtarief van € 7,50/ daarna gratis (na drie uur gratis).

PARK(ing) Day sluit als experiment perfect aan bij de gemeentelijke doelstellingen voor de binnenstad als City Lounge; dé plek voor ontmoeting, verblijf en vermaak met meer ruimte voor groen. Samen maken we stad!


Noot voor de redactie:


www.parkingday-rotterdam.nl/

www.facebook.com/parkingdayrotterdam


• Chris Nieuwstraten, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, cg.nieuwstraten@rotterdam.nl 06 – 53 26 88 72
• Salko Hofman, DÂK Rotterdam, salkohofman@gmail.com 06 – 47 03 07 01
• Fense Berkhof, DÂK Rotterdam, fenseberkhof@gmail.com 06 – 41 33 02 82