Direct naar de content

Rotterdam verbiedt vestiging nieuwe dark stores voor flitsbezorgers

In Rotterdam komt in de hele stad een vestigingsverbod voor ‘dark stores’ van flitsbezorgdiensten. Vanuit dark stores worden online boodschappen in korte tijd per fietskoerier aan de klant bezorgd. Steeds meer flitsbezorgers vestigen zich in de stad en zorgen daarbij, vooral in winkelgebieden, voor veel overlast.  Om meer grip te krijgen op de vestigingslocaties van dark stores komt er een vestigingsverbod voor de duur van maximaal een jaar. Binnen deze termijn wordt er een nieuw bestemmingsplan opgesteld om de toekomstige vestiging van dark stores in goede banen te leiden.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met een voorbereidingsbesluit dat dit verbod regelt.

Bloedirritant
“Iedereen is er inmiddels wel bekend mee: afgeplakte ruiten, fietsen die de doorstroom in een winkelstraat blokkeren, lawaai bij de bevoorrading, roekeloos fietsgedrag en overlast van wachtende bikers. Met flitsbezorging op zich is niets mis, maar hoe het nu in de praktijk gaat is bloedirritant,” aldus wethouder Roos Vermeij. “Met dit besluit stellen we orde op zaken en kunnen we de komst van nieuwe dark stores beter reguleren. We gunnen de flitsbezorgers hun onderneming, en hun klanten een snel bezorgde boodschap. Maar we gunnen Rotterdammers vooral fijne winkelstraten zonder overlast.”

Nieuw bestemmingsplan
Het vestigingsverbod is geregeld in een voorbereidingsbesluit en geldt voor 1 jaar. Binnen deze tijd gaat de gemeente een nieuw bestemmingsplan voorbereiden, afronden en ter inzage leggen. “Dark stores kun je zien als een soort distributiecentrum en geen winkel. De oude bestemmingsplannen maken hier alleen geen onderscheid in en zeggen niets over dit nieuwe fenomeen. In voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan onderzoeken we op welke locaties en onder welke randvoorwaarden flitsbezorgdiensten met dark stores kunnen worden toegestaan’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Dark stores
Flitsbezorgers zijn bezorgdiensten die digitaal boodschappen aanbieden en deze vanuit lokale winkelpanden, zogenaamde dark stores, zo snel mogelijk met fietskoeriers thuisbezorgen. Hoewel zij zich in winkelpanden vestigen, verschillen ze van andere winkels en supermarkten. Je kunt er als klant niet naar binnen om iets te kopen. De panden worden eigenlijk als distributiecentra gebruikt die regelmatig worden bevoorraad. Dat gaat gepaard met drukte in de omgeving en geluids- en verkeersoverlast. Sinds medio 2021 hebben zich ongeveer 13 dark stores in Rotterdam gevestigd en dat aantal breidt zich in snel tempo uit.