Rotterdam start proef met biologisch baggeren
De gemeente Rotterdam start in Charlois, IJsselmonde en Pernis een proef met biologisch baggeren. Door het gebruik van biologische korrels wordt de sliblaag in het water zelf afgebroken en is er geen zwaar materieel nodig om het slib uit het water te halen en af te voeren.
Door deze methode wordt het milieu veel minder belast, het ecologisch evenwicht van het water hersteld, waterplanten krijgen meer kans en algengroei neemt af. Ook wordt het water helderder en kan op lange termijn de waterkwaliteit verbeteren
Bladafval
Biologisch baggeren is vooral geschikt als de bagger in de watergangen – zoals singels – komt door bladafval en afstervend organisch materiaal. Het gaat dan om watergangen waar veel bomen of groen in de buurt staan.
Biologische korrels
Het biologisch baggeren wordt uitgevoerd met het product Bio-Vase. Deze korrel breekt het organisch materiaal af. Voordeel is dat deze afbraak snel gaat en er geen stank vrijkomt.
Proef van drie jaar
Vooraf wordt een nulmeting uitgevoerd. Dit gebeurt met een onbemand radiografisch bestuurbaar bootje. De vermindering van de sliblaag wordt elk kwartaal gemeten. Ook worden er analyses van de waterkwaliteit gedaan.
Drie locaties
Het biologisch baggeren wordt uitgevoerd door Dutch Water Tech, bij de watergangen aan de Vaanweg, achter de Texaco (Charlois), in de Bolnessevliet (IJsselmonde) en bij de voormalige volkstuin aan de oude Pernisseweg (Pernis).
directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62.