Direct naar de content

Rotterdam start met inzamelen oud brood

Oud brood is geen afval maar grondstof

Vanaf donderdag 14 april kunnen Rotterdammers hun oud brood achterlaten in een van de acht broodbakken in de wijk Bloemhof (Feijenoord). Van het ingezamelde brood wordt vervolgens compost gemaakt. Zo krijgt het oude brood een nuttige bestemming in plaats dat het in de vuilnisbak verdwijnt.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdagmiddag 13 april is de eerste broodbak in gebruik genomen. De bak is te vinden bij de Speelwinkel van TOS aan de Sint Andriesstraat 57 (Oleanderplein) in de wijk Bloemhof in Feijenoord. Er komen in totaal acht broodbakken in de wijk Bloemhof. Als blijkt dat het inzamelen goed werkt, wordt het aantal bakken in de stad uitgebreid. De andere bakken zijn te vinden bij:

  • Stichting Mozaiek, Oleanderplein 9
  • Dhr. Moukri, Ericaplein 127 
  • Speeltuin De Klimroos, Putsebocht 183
  • Speeltuin De Regenboog, Zwederstraat 16
  • Welkomcentrum De Put, Putseplein 28
  • Oranjeschool, Putselaan 184
  • Bloemhofschool, 2e Balsemienstraat

Zwerfvuil
De inzet van broodbakken is een onderdeel van het zwerfvuiloffensief. Door brood apart in te zamelen, kan het worden hergebruikt als grondstof, in plaats van weg te gooien in de vuilnisbak of aan de eendjes te geven. Brood geven aan eendjes of andere vogels is niet goed voor de dieren zelf, daarnaast trekt het ook ratten en andere plaagdieren aan en zorgt voor een rommelig straatbeeld.

Samen met Broodnodig
Stichting BroodNodig voert campagne in Rotterdam om verspilling van brood tegen te gaan. De stichting is in gesprek met bewoners van Rotterdam over het verspillen van brood en zamelt samen met de buurt brood in. BroodNodig verzorgt samen met Stadsbeheer de communicatie rond het inzamelen van brood in Rotterdam. BroodNodig is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een broodvergister, waardoor er later dit jaar biogas van oud brood gemaakt kan worden.

Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/broodbakken en op www.broodnodig.co


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl