Direct naar de content

Rotterdam start campagne tegen rookoverlast

Wat loop je nou te stoken?!

Op maandag 21 december start de campagne “Wat loop je nou te stoken?!”. Met deze campagne wil de gemeente Rotterdammers bewust maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid. In humoristische filmpjes geeft de campagne tips over verantwoord stoken en het voorkomen van overlast.

Houtrook is vooral in de wintermaanden op sommige plekken in de stad een probleem, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Houtkachels en vuurkorven geven veel mensen plezier in de winter, maar ze kunnen ook onbedoeld een grote bron van overlast zijn. Door verkeerd stoken of stoken op mistige of windstille dagen kan veel hinder door houtrook ontstaan. Met praktische tips willen we overlast voorkomen.”

Richard Groenendijk
Gezicht van de campagne is de bekende Rotterdamse cabaretier Richard Groenendijk. Met een knipoog wijst hij in verschillende filmpjes Rotterdammers op de overlast die houtstoken kan veroorzaken. In de filmpjes staan de stooktips centraal. Bijvoorbeeld de tip om eerst de stookwijzer te checken voordat je je open haard aan doet. Bij ongunstig weer blijft de rook namelijk hangen en zorgt voor overlast voor de buren. Of de tip om gebruik te maken van de ‘Zwitserse methode’, waarmee minder rook ontstaat en het hout beter brandt.

Alle tips om verantwoord te stoken zijn te vinden op rotterdam.nl/stoken.

Rotterdams Pakkie
Speciaal voor de momenten dat er beter niet gestookt kan heeft de gemeente het ‘Rotterdamse Pakkie’ laten maken. Het Rotterdams Pakkie is een groene oversized hoodie die de Rotterdammer warm houdt op koude winteravonden. Het Pakkie is van gerecycled materiaal en is geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rotterdammers kunnen dit heerlijk warme Pakkie winnen door een foto van hun stookgedrag te plaatsen op Facebook en Instagram met de hashtag #watloopjenoutestoken.

Afbeeldingen