Direct naar de content

Rotterdam stapt over op slimme laadpaal

De gemeente Rotterdam stapt over op het gebruik van slimme laadpalen. In de komende drie maanden worden de eerste 100 slimme palen in de stad geplaatst. Met slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s een bijdrage leveren aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Vandaag onthulde wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) een eerste slimme laadpaal aan de Olympiaweg op Rotterdam Zuid.

Er komen steeds meer elektrische auto’s bij in Rotterdam. De gemeente juicht dat toe, omdat elektrische auto’s bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Het laden van al die elektrische auto’s vraagt echter veel het elektriciteitsnetwerk. Slimme laadpalen bieden daarbij uitkomst. De nieuwe laadpalen worden voorzien van slimme laadtechnieken als Smart Charging en Vehicle to Grid. Met deze technieken kunnen elektrische auto’s een overschot aan duurzaam opgewekte stroom opslaan en vervolgens terug leveren aan het net op piekmomenten.

Stabiel netwerk
Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) worden elektrische auto’s met slimme laadpalen een belangrijke schakel in het toekomstbestendig maken van het elektriciteitsnetwerk. “We wekken steeds meer energie duurzaam op met zonnepanelen en windmolens. Die energie is niet gelijkmatig beschikbaar over de dag. Met slimme palen worden auto’s geladen op een moment dat er een overschot aan elektriciteit is en wordt het laden gestopt of leveren ze terug aan het stroomnet op het moment dat het aanbod minder is. Dat is nog eens efficiënt omgaan met energie.”

Smart Charging
Nog niet alle elektrische auto’s zijn geschikt voor slim laden. De gemeente gaat met twee technieken experimenteren: Smart Charging en Vehicle to Grid. Met Smart Charging worden de laadsessies van elektrische voertuigen op afstand aangestuurd. Door op specifieke momenten langzamer of sneller te laden, worden pieken in elektriciteitsvraag voorkomen en beschikbare duurzame stroom beter verdeeld. Ook kan de laadsnelheid precies op het juiste moment worden aangepast waarmee de beschikbare netcapaciteit optimaal wordt ingezet, zonder dat de elektrische rijder daar last van heeft.

Vehicle to Grid
Met Vehicle to Grid wordt duurzame stroom tijdelijk opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s. Op het moment dat er veel vraag naar stroom is, kan de opgeslagen stroom via de nieuwe laadpalen teruggegeven worden aan het elektriciteitsnet. In de toekomst zullen steeds meer elektrische auto’s van deze software worden voorzien. Door nu te investeren in deze innovatie bereidt de gemeente Rotterdam zich voor op de toekomst waarin elektrisch rijden de norm is.

Afbeeldingen

  • Wethouder Bonte onthult slimme laadpaal aan Olympiaweg - foto Jan van der Ploeg
  • Wethouder Bonte onthult slimme laadpaal aan Olympiaweg - foto Jan van der Ploeg