Direct naar de content

Rotterdam staat centraal op internationaal verlichtingscongres

Rotterdam staat dit jaar centraal tijdens het ‘LUCI’ internationale verlichtingscongres ‘City under Microscope’ in het World Trade Center (WTC). ‘De ontwikkelingen rond de openbare verlichting staan niet stil’, legt Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaam, binnenstad en buitenruimte) uit. ‘Het is daarom interessant om de kennis op dit vakgebied met deskundigen uit de hele wereld te delen.’ Wethouder Van Huffelen is van 5 tot 8 maart namens de gemeente Rotterdam gastvrouw voor het Internationale verlichtingscongres in Rotterdam.

Op donderdag 6 maart opent Martine de Regge, de Gentse voorzitter van ‘LUCI’, samen met wethouder Alexandra van Huffelen het congres. Tijdens dit verlichtingscongres wordt een breed scala aan onderwerpen besproken, waarbij Rotterdam centraal staat. Voorafgaand aan het Verlichtingscongres wordt voor de deelnemers op woensdagavond 5 maart een Lichtexcursie georganiseerd

Rotterdam centraal
Historicus Paul van de Laar (algemeen directeur Museum Rotterdam) vertelt op de eerste dag van het verlichtingscongres over de geschiedenis en wederopbouw van Rotterdam. Het Lichtplan voor Rotterdam wordt toegelicht door Annemieke Fontein van Stadsontwikkeling. Daan Roosegaarde (winnaar van de World Technology Award in New York) ontvouwt zijn visie op de verlichting van de toekomst. In de middag van de eerste congresdag zijn er verschillende interactieve workshops waar de openbare verlichting steeds weer centraal staat, bijvoorbeeld: Wat te doen met het beheer van de verlichting in tunneltjes in de stad?

Reis langs bijzondere lichtprojecten
De openbare verlichting is qua techniek, vorm en uitvoering wereldwijd in ontwikkeling. Het Havenbedrijf Rotterdam laat op de tweede congresdag de deelnemers kennis maken met de haven en het lichtplan voor de haven. Stadsbeheer laat het internationale gezelschap een reis maken langs bijzondere lichtprojecten, zoals de Coolsingel, Lijnbaan en Schiebroek. Verder zijn er presentaties over beheer en onderhoud: hoe doen we dat in Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en ‘Rotterdam en Duurzaamheid’.

Lighting Urban Community International (LUCI)
LUCI
is een uniek internationaal netwerk dat steden en professionals op het gebied van verlichting samenbrengt. LUCI is opgericht in 2002 met als doel steden samen te brengen en passende antwoorden te vinden op belangrijke uitdagingen zoals verlichtingsplannen, projecten en innovaties. Op dit moment zijn er 105 leden, waaronder 70 steden verspreid over vier continenten en 35 bedrijven op het gebied van verlichting, ontwerpers en kunstenaars. Rotterdam is lid sinds 2006.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62.

Zie ook rotterdam.nl/openbareverlichting