Rotterdam slaat handen ineen om jeugdcriminaliteit te voorkomen
Vandaag is het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag 2024 vastgesteld door het college van B&W. Met veel jongeren gaat het goed in Rotterdam. Toch zien we dat in bepaalde wijken de criminaliteit steeds zwaarder en heftiger wordt en dat jongeren sneller betrokken zijn bij criminaliteit in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag zet in op het voorkomen dat jongeren in aanraking komen met de georganiseerde (drugs)criminaliteit.
Met het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag zet Rotterdam zich in om jongeren in de vier aandachtsgebieden: Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde een kansrijke toekomst te bieden, door te werken aan hun veerkracht, weerbaarheid en talenten.
“Jeugdcriminaliteit is een complex en ernstig probleem dat hele gezinnen raakt. Er is geen enkele ouder die zijn kinderen opvoedt tot crimineel. Tijdens een van de expertmeetings met jongeren en ouders kwam naar voren dat veel jongeren door omstandigheden slachtoffer worden van criminele organisaties. We willen met dit uitvoeringsprogramma ervoor zorgen dat we naast de jongeren en de ouders staan en ze handvatten kunnen geven hun kinderen kansrijk op te laten groeien,” aldus wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale inclusie).
Drie speerpunten
Het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag investeert in meer aanbod in de vier gebieden en ontwikkelt nieuwe initiatieven. Het verminderen van de voedingsbodem voor crimineel gedrag is het eerste speerpunt in het uitvoeringsprogramma. Door in kaart te brengen welke hulp de jongeren en ouders nodig hebben om weerbaarder te zijn. Aansluiten bij hun leefwereld is nodig om te doorgronden hoe het ontwikkelen van crimineel gedrag voorkomen kan worden. Een tweede speerpunt is het proactief ingrijpen als een jongere criminele activiteiten ontwikkelt, zodat deze jongere niet verder afglijdt. Tot slot is een betere aansluiting tussen straf en zorg in de strafrechtketen nodig, om te voorkomen dat een jongere terugvalt in het uitvoeren van criminele activiteiten.
Wietske Straathof (Sectorhoofd district Rotterdam-Stad, Politie): “Samen onze jongeren op het rechte pad houden, daarvoor moeten we ook bestaande criminele patronen doorbreken. Dat gaan we bijvoorbeeld doen door de persoonsgerichte aanpak, daarbij kijken we naar de beste aanpak om het criminele gedrag van een jongere te doorbreken en te beëindigen. Naast strafrechtelijke vervolging is nazorg daar een belangrijk onderdeel van.”
Samen tegen jeugdcriminaliteit
Via expertmeetings met jongeren en ouders en door gesprekken met partners in de wijken is er input opgehaald voor het uitvoeringsprogramma. Wethouder Faouzi Achbar: “Met vastberadenheid en de wil om jeugdcriminaliteit een halt toe te roepen, zullen we in co-creatie uitvoering geven aan dit programma. Met professionals, organisaties, verenigingen, ouders en natuurlijk met jongeren, omdat we geloven dat samenwerking de sleutel is tot het bieden van kansen en het voorkomen van recidive.”
Loes van der Wees (Afdelingshoofd Beleid&Strategie, Openbaar Ministerie): “We zijn blij dat we het formele gezag van politie en justitie nu meer kunnen verbinden aan de preventieve inzet van de gemeente en informele partners uit de wijken. Samen werken we eraan om jongeren uit deze wijken te helpen richting een kansrijke toekomst, maar daarbij stellen we ook stevige grenzen als zij strafbare feiten plegen. Opgroeien in deze wijken mag geen belemmering zijn voor een succesvolle toekomst buiten de criminaliteit.“
Rijksprogramma
In 2022 diende de gemeente Rotterdam met de (justitiële) ketenpartners een aanvraag in bij het ministerie van Justitie en Veiligheid onder de noemer Preventie met Gezag. In januari 2023 hebben de gemeente Rotterdam en ketenpartners ca. €10 miljoen (per jaar) toegekend gekregen tot juni 2026. Het uitvoeringsprogramma is in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, Politie, Stichting Halt, Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond (JBRR), William Schrikker Jeugdbescherming & Leger des Heils, Reclassering (3RO), Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Rechtbank Rotterdam, Raad voor de Kinderbescherming, RIEC Rotterdam en Veiligheidsalliantie regio Rijnmond (VAR) tot stand gekomen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, 06 – 287 417 94 of km.vanderheiden@rotterdam.nl