Direct naar de content

Rotterdam schrijft prijsvraag uit voor gezinsappartementen

Winnende plan krijgt aanbod om idee te realiseren op locatie

Steeds meer gezinnen willen in de stad wonen. Naast het welbekende huis met tuin, blijkt onder gezinnen ook behoefte te zijn aan een ander soort woning: het gezinsappartement. Tijd om de innovatie op zijn Rotterdams te realiseren: een prijsvraag mét de kans om het plan daadwerkelijk te realiseren op een plek met uitzicht op de skyline en de rivier.

Het gaat goed met Rotterdam. Rotterdam is uitgeroepen tot European City of the Year en staat positief in de spotlights met fraaie aanbevelingen van The New York Times, The Rough Guide en recent als nummer vijf op de toeristische hitlijst van de Lonely Planet.
Ook als woonstad is er een positieve tendens: steeds meer gezinnen vestigen zich in de stad of willen er blijven wonen. Maar er zijn ook (jonge) gezinnen die er voor kiezen om de stad te verlaten, bijvoorbeeld omdat het lastig blijkt geschikte woonruimte in Rotterdam te vinden. Het college wil deze mensen behouden voor de stad omdat gezinnen gebruik maken van veel voorzieningen en daardoor een belangrijke invloed hebben op de stedelijke economie. Bovendien zorgen gezinnen voor hechte sociale netwerken.

Woonwensen
Uit onderzoek van onder andere de Bond van Nederlandse Architecten blijkt dat de woonwensen van gezinnen de afgelopen jaren zijn veranderd. Gezinnen die in de stad willen wonen, zoeken niet zozeer naar oneindig veel ruimte, maar vooral naar flexibiliteit. In aanvulling op de gezinnen die een woning met tuin zoeken, is er een groep (jonge) gezinnen die zoekt naar een flexibel in te richten appartement, al dan niet met collectieve ruimten, in de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

Open Oproep
Om aan de vraag van deze gezinnen te kunnen voldoen, lanceert de gemeente Rotterdam in samenwerking met Architectuur Lokaal de prijsvraag Open Oproep Gezinsappartementen. De gemeente Rotterdam nodigt teams van architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en groepen van particulieren uit om met ideeën en plannen te komen voor appartementen voor gezinnen. De winnaar krijgt de kans om het plan te realiseren op een aansprekende en centraal gelegen locatie met uitzicht op de skyline en de Maas. De prijsvraag verloopt, geheel digitaal, volgens het reglement Open Oproep Gezinsappartementen. Deelname is uitsluitend mogelijk door registratie vooraf en door het inzenden van de benodigde documenten. Kijk hiervoor op www.rotterdam.nl/openoproep


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chris Nieuwstraten, communicatieadviseur gemeente Rotterdam via 06 53268872, cg.nieuwstraten@rotterdam.nl
Margot de Jager, Architectuur Lokaal, 06-200 135 20, margot.dejager@arch-lokaal.nl