Nieuwe tussenvoorzieningen en een Rotterdams ouderenpakket
Een duurzame investering in de Rotterdamse ouderenzorg
Over tien jaar telt Nederland ruim twee miljoen mensen van 75 jaar en ouder. Ook Rotterdam wordt steeds ouder. Dat vraagt om een duurzame investering ín de ouderenzorg. De gemeente Rotterdam heeft alles in de steigers staan om mee te groeien met de vergrijzing. De stad investeert in nieuwe tussenvoorzieningen zodat Rotterdamse ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, vertrouwd in hun eigen wijk. Ook introduceert de stad een compleet ouderenpakket dat aansluit bij de verschillende behoeften van de Rotterdamse ouderen. Het ouderenpakket is vanaf 2022 beschikbaar.
“Na diverse pilots is het Rotterdamse ouderenpakket ons antwoord op hoe de gemeente inspeelt op de uiteenlopende behoeften die ouderen hebben”, zegt Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport. “Het is een breed en uitgebreid pakket gericht op zorg en ondersteuning, vitaliteit en ertoe doen. Zo wordt ingezet op samen eten, activiteiten en de gezelligheid in de flats die we nu nog te vaak zien verdwijnen. Met het vitaliseren van de woongemeenschappen en het realiseren van thuisplusflats willen we vooral de ziel terugbrengen in wooncomplexen voor ouderen waar zij prettig en langer zelfstandig kunnen wonen”, aldus de wethouder.
Rotterdamse visie
Rotterdam wil een stad zijn waar je, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden en waar, als het niet meer zelf gaat, passende zorg en ondersteuning is. Daarom investeert de stad samen met partners in het realiseren van een compleet ouderenpakket en tientallen tussenvoorzieningen. De tussenvoorzieningen zijn er voor die mensen die eigenlijk niet meer zonder begeleiding thuis kunnen wonen, maar nog te vitaal zijn om naar een verpleeghuis te gaan.
Sinds de afschaffing van de verzorgingshuizen komen tussenvoorzieningen maar moeilijk van de grond. Dat moest anders vond wethouder De Langen die zich hard maakt voor de ouderen in zijn stad en een Rotterdamse visie op tussenvoorzieningen presenteert.
“Er is grote behoefte aan woonvormen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, in een vertrouwde omgeving met goede zorg en voorzieningen dichtbij. Toegankelijk, veilig en beschermd en met ruimte voor ontmoeting. Daarom investeren we in Rotterdam in de ontwikkeling van een palet van goede tussenvoorzieningen en vernieuwende woonzorgconcepten”. Door nu te investeren in tussenvoorzieningen biedt Rotterdam een antwoord op het enorme gat dat zichtbaar is tussen thuis wonen (met hulp aan huis) en het verpleeghuis.
Ouderenhubs en zes nieuwe Thuisplusflats
Sinds de ondertekening van het ‘Langer Thuis Akkoord’, dat in februari werd gesloten met in totaal 42 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen en ouderenbonden, heeft de gemeente de eerste ouderenhubs geïnitieerd in de gebieden Prinsenland/Het Lage Land, Hoogvliet, IJsselmonde en Ommoord. Aan dit vernieuwende woonzorgconcept wordt de komende periode door zorgpartijen, corporaties en welzijnspartijen in het gebied vormgegeven. Ook is er een comfortwoning geopend waar ouderen op een laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met vormen van eHealth die verder (kunnen) helpen bij het langer thuis wonen.
Voor de komende maanden staat de ontwikkeling van de eerste zes Thuisplusflats in de steigers. De Thuisplusflats zijn gekoppeld aan seniorencomplexen in het sociale segment en zijn zo vooral gericht op Rotterdamse ouderen die een kleine portemonnee en een lichte zorgvraag hebben. De komende maanden worden de Thuisplusflats gerealiseerd in de gebieden Groot IJsselmonde, Hoogvliet, Beverwaard, Ommoord en Prinsenland/ Het Lage Land.
14 miljoen
In totaal investeert de gemeente in vier jaar tijd zo’n 14 miljoen euro in het uitvoeringsprogramma Ouder & Wijzer om Rotterdam tot een aantrekkelijke woonstad te maken voor ouderen, waar zij gezond en vitaal oud kunnen worden met waar nodig de passende zorg en ondersteuning.