Direct naar de content

Rotterdam presenteert mkb-actieprogramma

College maakt werk van de ondersteuning van ondernemers

Rotterdam heeft sinds vandaag een mkb-actieprogramma. Vanmorgen werd het gepresenteerd door economiewethouder Robert Simons. Doel van het programma: 10.000 ondernemersvraagstukken verder helpen met goede gemeentelijke dienstverlening én praktische handvatten om Rotterdamse ondernemers toekomstbestendig te maken.

In de afgelopen periode is aan ondernemers gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Het actieprogramma zet daarop in: de ondernemer centraal bij het maken van plannen en beleid, duidelijke on- en offline informatie en communicatie én aanpak van de lokettenjungle. Ondernemers willen vanzelfsprekend niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. Verder zet het plan in op hulp bij toekomstbestending ondernemen, want de energietransitie en grondstoffenschaarste zijn voor ondernemers een grote uitdaging.

Wethouder Robert Simons (o.m. Economie): “Het Rotterdamse mkb verdient een actieprogramma dat geheel op hun wensen is toegespitst. Want het mkb is de ruggengraat van de Rotterdamse economie. De 20.000 mkb-bedrijven zorgen met 230.000 banen voor 60% van de werkgelegenheid in Rotterdam. Ik ben blij dat dit plan er is en ik hoop dat we veel ondernemers verder kunnen helpen met dat waar ze zo goed in zijn: ondernemen.”

Betere dienstverlening
Om de dienstverlening te verbeteren komt er onder meer een team voor complexe vragen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat ondernemersvragen snel en integraal worden opgepakt. Er komt een mkb-toets voor nieuw beleid en complexe vergunningen en producten worden mkb-proof gemaakt. Ondernemen010.nl wordt nog meer een centrale plek voor informatie van de gemeente en partners en via een livechat zijn er tijdens kantooruren vragen te stellen aan medewerkers. Met het 1-ingangsprincipe en betere samenwerking achter de schermen voorkomen we dat ondernemers de gemeentelijke organisatie worden doorgestuurd met hun vraag.

Toekomstbestendig ondernemen
Om ondernemers toekomstbestendiger te laten ondernemen zet de gemeente subsidiecoaches in, die kunnen helpen om de weg naar subsidies en financiering te vinden. Ook maakt Rotterdam zich hard voor deelname van Rotterdamse mkb-bedrijven aan internationale handelsmissies. Het succes van de klusbus voor energiebesparende maatregelen zetten we door: ook andere winkelgebieden worden straks bediend. Verder kunnen ondernemers duurzaamheidsvouchers aanvragen voor een energie- of dakscan ter waarde van €800,-.

Expositie
In de pop-up ondernemersexpositie die tot en met 26 maart te zien is in de hal van het Timmerhuis staan ondernemers centraal die als inspiratie hebben gediend voor het actieprogramma. Meer informatie over het mkb-actieprogramma is te vinden op ondernemen010.nl/mkbactieprogramma.

Afbeeldingen

  • Presentatie mkb-actieprogramma van de gemeente Rotterdam. V.l.n.r.: Pieter van Klaveren (MKB Rotterdam-Rijnmond), Robert Simons (wethouder Economie), Lars Crama (UP!Rotterdam). Foto: Nico te Laak
  • Presentatie mkb-actieprogramma van de gemeente Rotterdam. Wethouder Robert Simons (o.m. Economie) samen met ondernemers die meegedacht hebben over het programma. Foto: Nico te Laak

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, 06 – 391 073 81 of mj.kost@rotterdam.nl