Direct naar de content

Rotterdam presenteert ieder uur opkomst referendum 6 april

Nederlanders gaan op 6 april naar de stembus voor het referendum over de associatieovereenkomst. Rotterdammers kunnen terecht bij één van de 290 stembureaus in de stad. Ook deze verkiezingen worden de voorzitters van de stembureaus ondersteund via de StembureauApp die de gemeente speciaal liet ontwikkelen. Dankzij deze app is het nu ook mogelijk om op de site van de gemeente ieder uur de opkomstcijfers te tonen.

Burgemeester Aboutaleb is blij met de StembureauApp. “Rotterdam is een stad die innovatie en transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Het is een stad die altijd kijkt naar mogelijkheden om processen te verbeteren en gebruik te maken van nieuwe technologieën.”

Rekenmachine
De gemeente ontwikkelde zelf de app. De app ondersteunt al sinds 2012 de voorzitters op de stembureaus, onder andere door het controleren van de geldigheid van de stempassen. Alléén de stembureauvoorzitters maken gebruik van deze app. Er wordt dus niet mee gestemd. De StembureauApp registreert geen persoonlijke gegevens en telt alleen het aantal ontvangen stempassen en machtigingen op, net als een rekenmachine.

Definitieve uitslag
De stemmen worden nog steeds handmatig geteld en ook blijft het proces-verbaal het officiële document voor de uitslag. Op vrijdag 8 april wordt de definitieve uitslag van Rotterdam om 10.00 uur bekend gemaakt door het hoofdstembureau Rotterdam. Dit is via internet te volgen op http://rotterdam.raadsinformatie.nl

Kiesgerechtigden en stembureaus
Op dit moment heeft Rotterdam ruim 631.000 inwoners, waarvan 451.000 kiesgerechtigd zijn. Er is een goede spreiding van stembureaus over de gehele stad zodat iedereen zonder veel reistijd hun stem kan uitbrengen. Er zijn in totaal 290 stembureaus. Tevens wordt er een mobiel stembureau ingezet die gedurende de dag een aantal locaties aandoet.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie

De gemeente publiceert ieder uur de opkomstcijfers op www.rotterdam.nl/verkiezingen
Naar verwachting verstuurt gemeente Rotterdam rond 23.30 uur een persbericht met informatie over de voorlopige uitslag van het referendum.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Gruijthuijsen, telefoon: 06-13155120. U kunt u ook kijken op www.rotterdam.nl/verkiezingen