Direct naar de content

Rotterdam presenteert bidbook en plannen Grand Départ

My dream, my goal, my Tour: onder dit motto wil Rotterdam in 2024 of 2025 de Grand Départ van de Tour de France organiseren. Vandaag is op het Stadhuis in Rotterdam het bidbook officieel overhandigd aan Tourdirecteur Christian Prudhomme van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisatie van de Tour de France.

“De Tour de France is een wielerwedstrijd van absolute wereldklasse en Rotterdam heeft een indrukwekkend trackrecord als het gaat om de organisatie van internationale, beeldbepalende sportevenementen”, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. “De ploegen kunnen rekenen op een professioneel, warm welkom en het enthousiasme van de Rotterdammers.”

Toewerken naar de Grand Départ 
Rotterdam organiseerde in 2010 al eens de Tourstart. De gemeente wil een nieuwe Grand Départ aanwenden om inwoners te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers. “We willen het motto ‘My dream, my goal, my Tour’ gebruiken als inspiratiebron voor de hele stad. De tour is een prachtige metafoor voor het leven. Op weg naar de gele trui komen de renners pieken, dalen en valpartijen tegen. Met de Tour willen we niet alleen de dromen van de profrenners, maar juist ook deze van Rotterdammers helpen realiseren”, zegt sportwethouder Sven de Langen.
Daarom is er in de aanloop ook veel aandacht voor het vrouwenwielrennen en voor de jeugd. In vier etappes wordt toegewerkt naar de gewenste Grand Départ:

Stap 1: Rotterdam Cycling on Tour (2021)
Dit scholenproject gaat al in september van dit jaar in de regio van start. We bezoeken middelbare scholen met een speciale unit en laten brugklassers ervaren hoe leuk fietsen is.

Stap 2: L’Étape Rotterdam by Tour de France (2022)
Vanaf vandaag kunnen liefhebbers zich al aanmelden via www.rotterdamcycling.com voor de voorinschrijving van L’Étape Rotterdam by Tour de France, die in de zomer van 2022 gaat plaatsvinden. Onder de vlag van de Tour de France wordt een cyclosportieve rit en verschillende toertochten in stad en regio georganiseerd.

Stap 3: Rotterdam Tour (2022)
Vanaf 2022 wil de stad een internationale race voor vrouwen organiseren: de Rotterdam Tour. Voor deze nieuwe wedstrijd streeft Rotterdam naar de hoogste categorie van de UCI. Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen.

Stap 4: Finish Tour Féminin
Rotterdam stelt zich ook kandidaat voor de aankomst van de Tour Féminin. De ambitie is om de eerste buitenlandse finishstad te worden van deze rittenkoers voor vrouwen die de A.S.O. heeft aangekondigd.

Grand Départ (2024 of 2025)
In de ambitie om de Tour weer naar Nederland te halen, trekt Rotterdam op met de gemeente Den Haag en de provincie Limburg. Burgemeester Jan van Zanen (Den Haag): “Als voormalig burgemeester van Utrecht heb ik in 2015 zelf mogen beleven wat een geweldig feest de Grand Départ voor de stad is en de grote waarde die het evenement kan opleveren voor je stad. Niet alleen voor de promotie en de economie van de stad, maar juist ook hoe dit grote wielerfeest de inwoners kan verbinden, trots kan maken op de stad en waarvan de stad en regio ook na het evenement blijft profiteren.”

In het bidbook worden drie wedstrijddagen voorgesteld: een openingstijdrit door het hart van Rotterdam, een rit door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met een finish in Den Haag, en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Dit zou een unicum zijn voor ons land: de Tour was nog nooit drie volle dagen in Nederland. De Grand Départ wordt uiteindelijk toegewezen door de A.S.O. De startplaatsen van 2021 (Brest), 2022 (Kopenhagen) en 2023 (Bilbao) zijn inmiddels bekend.

“Ville à Vélo du Tour de France”
Aan het einde van de persbijeenkomst kreeg Rotterdam uit handen van de A.S.O. het predicaat “Ville à Vélo du Tour de France” uitgereikt. Hiermee laten steden zien dat zij zich inzetten om het fietsgebruik te stimuleren. Tachtig steden uit vijf landen meldden zich al aan. Rotterdam ontving voor het fietsbeleid en inzet de hoogste score, namelijk vier fietsen.

Het fietsgebruik is in de afgelopen 10 jaar met 45% gegroeid en de voorspelling is dat er nóg meer fietsers bij komen. Daarom kijkt Rotterdam naar het verbeteren en het verbreden van fietspaden, het realiseren van meer fietsenstallingen en hoe we nóg meer Rotterdammers op de fiets krijgen. De magie van een groot sportevenement als de Tour de France helpt hierbij.