Direct naar de content

Rotterdam pakt geluidsoverlast aan

Vandaag presenteert wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie) het actieplan Geluid. Met dit plan wil het stadsbestuur de aankomende vijf jaar de problemen rondom geluidsoverlast gaan verminderen. Uit eerder onderzoek blijkt dat in Rotterdam bij ongeveer 109.000 mensen er sprake is van geluidsoverlast. Dat is een op de zes Rotterdammers.
 

Geluid heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven in een stad. Mensen kunnen geluid als prettig ervaren maar geluidsoverlast kan grote impact hebben op de gezondheid van mensen. Langdurige blootstelling aan te veel geluid kan de kans vergroten op een verhoogde bloeddruk, een hartinfarct of een beroerte.

“Geluidsoverlast en luchtvervuiling vormen in Rotterdam een belangrijk gezondheidsrisico, soms met een kortere levensverwachting tot gevolg. Wij zetten daarom actief in op maatregelen om vervuiling en geluidsoverlast te beperken” aldus Arno Bonte.  

Wegverkeer is de grootste bron van geluidshinder. In dit actieplan ligt de prioriteit dan ook bij de aanpak van geluidsoverlast van de wegen in de gemeente Rotterdam. Al sinds 2013 kiest Rotterdam er als enige grote stad in Europa voor om stelselmatig stil asfalt aan te leggen. Dit college breidt de oppervlakte aan stil asfalt met 50 procent uit. Zo komt er onder andere stil afvalt in de Prins Alexanderlaan, Ringdijk, Jasonweg, Maasboulevard, Ankie Verbeek-Ohrlaan, Aveling (Hoogvliet) en Eikenlaan (Rozenburg). 

Verder helpt de gemeente Rotterdam bewoners van ongeveer 25.000 huizen met een te hoge geluidsbelasting hun gevels te isoleren tegen geluidsoverlast.

Betrekken van omwonenden
“We meten niet alleen de geluidsoverlast maar kijken ook naar hoe het geluid wordt beleefd door de Rotterdammer”, zegt Bonte. De gemeente Rotterdam gaat bij de herinrichting van twee luidruchtige pleinen experimenteren met soundscaping. Omwonende worden direct betrokken bij het ontwerp van de herinrichting van de pleinen. Er wordt onderzocht of de herinrichting ook daadwerkelijk bijdraagt aan een betere geluidsbeleving.

Onderzoek Kralingse Bos
In het Kralingse Bos heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar geluidsbeleving met positieve resultaten. Rotterdammers konden via een app hun geluidsbeleving aangeven (bv. rustig, saai, kalm, levendig, chaotisch). Ook in andere groene gebieden gaan we op deze manier de geluidsbeleving in kaart brengen. De resultaten worden gepubliceerd op www.rotterdam.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl