Direct naar de content

Rotterdam over op kentekenparkeren

Geen parkeerticket meer achter de voorruit

Rotterdam Noord start vandaag – na een proefperiode in het Oude Noorden – met kentekenparkeren. In de loop van het jaar gaan alle gebieden gefaseerd over op het nieuwe parkeersysteem. Wethouder Pex Langenberg (o.a. mobiliteit): ‘Schrijf je kenteken op en stop het in je portemonnee, dan heb je het altijd bij de hand. Óf stap over op 06-parkeren’.

De oude automaten worden vervangen omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn en omdat per 1 januari 2015 de chipknip als betaalmiddel definitief verdwijnt. Steeds meer parkeerders maken gebruik van 06-parkeren, daarom worden niet alle 2.900 automaten vervangen. Rotterdam plaatst 550 nieuwe automaten. Vooral in woonwijken komen er minder. ‘In winkelstraten en bij attracties blijven er meer automaten beschikbaar’, verzekert wethouder Langenberg. Voor 1 januari 2015 is het nieuwe parkeersysteem in heel Rotterdam ingevoerd.

Even wennen
Voor bewoners met een parkeervergunning verandert er voorlopig niets, maar voor andere parkeerders wordt het even wennen met de nieuwe automaten. Belangrijk is dat de parkeerder zijn kenteken onthoudt. De automobilist toetst het kenteken in op een parkeerautomaat, bepaalt de parkeertijd en betaalt met pin of creditcard. Een voordeel is dat de parkeerder niet meer hoeft terug te lopen naar de auto om het parkeerticket achter de voorruit te leggen. Stadswachten controleren het kenteken of een parkeerder heeft betaald. Speciale verwijzingsborden tonen parkeerders de weg naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Voorlichtingsteams van de gemeente gaan de straat op om parkeerders uitleg te geven bij de nieuwe automaten en winkeliers te informeren over de nieuwe situatie.

‘06-parkeren een slim alternatief’
Parkeergeld betalen in Rotterdam kan ook met 06-parkeren, een slim alternatief voor betalen aan de automaat. Met dit systeem kan de parkeerder zich bij aankomst simpel aanmelden en weer afmelden als hij vertrekt. Hiervoor kunnen parkeerders hun mobiele telefoon gebruiken door te bellen of te sms’en of door gebruik te maken van een parkeerapp. Het maakt dus niet uit of men een smartphone of een gewone GSM gebruikt. Voor 06-parkeren is er keuze uit verschillende aanbieders, ANWBParkeren, Parkmobile, Yellowbrick, Park-line en SMSParking. Het parkeergeld wordt achteraf via de aanbieder afgerekend.
Meer informatie over 06-parkeren is te vinden op www.rotterdam.nl/06parkeren

Minder automaten, meer gemak
Hoewel er minder parkeerautomaten worden teruggeplaatst zijn er volop voordelen met het nieuwe parkeersysteem. Omdat het kenteken centraal staat bij het nieuwe parkeersysteem zijn 06-pasjes en parkeertickets niet meer nodig. Bewoners kunnen hun bezoek zoals gebruikelijk voordelig laten parkeren. Zij hoeven niet meer met de bezoekerspas naar de parkeerautomaat. Aanmelden kan via internet, telefoon (14010) of sms. Ook daarbij is het kenteken van de auto van de bezoeker nodig.

Gefaseerde invoering
Het vervangen van de oude automaten is een grote operatie die grondig voorbereid is. Per gebied is via een schouw gekeken waar de nieuwe automaten komen te staan.
Nadat Noord op 23 juni is overgegaan op het nieuwe parkeersysteeem volgen de andere gebieden, Kralingen-Crooswijk in juli, het Centrum in augustus, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek in september, Delfshaven in oktober, Feijenoord in november en tenslotte in december IJsselmonde en Charlois.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl

Of
Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl