Direct naar de content

Rotterdam opnieuw oranje als protest tegen geweld tegen vrouwen

Niét voor het WK-voetbal, maar omdat geweld tegen vrouwen onacceptabel is en moet stoppen! Daarom kleurt Rotterdam op vrijdag 25 november 2022 opnieuw oranje. Want dan is het Orange the World-day, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Meerdere gebouwen, zoals het Erasmus MC, maar ook de Erasmusbrug, KPN-gebouw en De Doelen worden oranje verlicht of er zijn projecties met boodschappen op te zien. Daarnaast wapperen meerdere vlaggen op het Kruisplein om aandacht te vragen voor dit wereldwijde probleem. In KINO Rotterdam is de landelijke première van de KRO-NCRV 2Doc-documentaire Belaagd. Over de onveiligheid van vrouwen in de breedste zin. Van straatintimidatie tot femicide.
 

Als symbolische aftrap van de Orange the world-campagne in Rotterdam hijst Wethouder Buijt (Zorg, ouderen en jeugd) voor de officiële start van ‘Orange the world’ in Rotterdam een oranje vlag op het Kruisplein. Daarna vindt in KINO Rotterdam in samenwerking met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond de landelijke première plaats van de documentaire Belaagd van KRO-NCRV 2Doc. Hierbij is naast het platform Stop geweld tegen vrouwen, ook Mariëtte Hamer aanwezig, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Belaagd wordt dankzij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond daarna op meerdere dagen in omliggende gemeenten getoond. Op vrijdag 9 december 22:18 uur op NPO2 wordt de documentaire uitgezonden op televisie.

Andere activiteiten Orange the World
Op Orange the world-dag en de daaropvolgende dagen tot 10 december (de Internationale dag voor de rechten van de mens), organiseren maatschappelijke partners Zonta Rotterdam en de Soroptimisten, in samenwerking met UN women en de gemeente Rotterdam vele activiteiten in Rotterdam. Ook andere partners aangesloten bij het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, als Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, IDEM Rotterdam, Arosa, politie Rotterdam en Dona Daria zetten zich in om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Zo is er een talkshow van Young Feminist Roffa, weerbaarheidstrainingen, vind je op straat de stophand van Orange the World en is een fototentoonstelling te bezichtigen. Een volledig overzicht vindt u op www.rotterdam.nl/orangetheworld

Gender doet ertoe
Belangrijk thema is en blijft ‘gender’. De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn. Plegers van geweld tegen vrouwen zijn in veel gevallen de partner, de ex-partner of andere bekenden afkomstig uit de familie- of vriendenkring. De positie van vrouwen in de samenleving moet worden versterkt. Dit houdt ook in dat de vaak oude heersende opvattingen over de rollen van vrouwen en mannen in het gezin en in de samenleving, moet veranderen.

Waarom een oranje stad?
De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.  Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Met deelname aan programma’s zoals Veilige Steden en aanpak straatintimidatie willen we in Rotterdam de sociale veiligheid van vrouwen/meisjes verhogen. Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op straat wordt niet getolereerd.

Meer over de documentaire Belaagd
In KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis.

Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Milou op een studentenfeest verkracht, Angelique jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef, en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten. De vrouwen in Belaagd hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur ook, die vrouwen in hun vrijheid en veiligheid aantast omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. In Nederland overleven jaarlijks zo’n 40 Nederlandse vrouwen de mishandeling niet.

Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO. Veilig Thuis organiseert landelijke vertoningen met debat. KRO-NCRV 2Doc: Belaagd wordt uitgezonden tijdens de actieweken van Orange the World van 25 november t/m 10 december om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Cijfers in Nederland
2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner.
[Emancipatiemonitor 2020 CBS]

Bij ruim de helft (53%) van alle geweldsdelicten tegen vrouwen is de dader een bekende van het slachtoffer. Bij mannelijke slachtoffers is dat met 36% minder het geval. Hetzelfde beeld komt naar voren bij bedreigingen en mishandeling. Bij vrouwelijke slachtoffers van mishandeling is de dader in zes op de tien gevallen een bekende, bij seksuele delicten in vijf op de tien gevallen.

De eigen woonomgeving blijkt relatief de gevaarlijkste plek voor vrouwen en meisjes. Plegers van geweld tegen vrouwen zijn in veel gevallen de partner, de ex-partner of andere bekenden afkomstig uit de familie- of vriendenkring.

Feiten en cijfers (wereldwijd)
1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychische of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving
Slechts 52 procent van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg
Wereldwijd, zijn ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes voor hun 18de getrouwd (o.m. door huwelijksdwang)
71 procent in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes); 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd
1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord; ter vergelijking 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.