Direct naar de content

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst

Operator Radio ontvangt eerste bijdrage van € 5.000,--

De gemeente Rotterdam gaat jaarlijks tot 20 cultuurmakers ondersteunen die via crowdfunding hun publiek aanspreken. Hiervoor heeft Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector in Nederland. Rotterdam en Voordekunst trappen hun samenwerking af bij de start van de crowdfundingcampagne van Operator Radio op 18 april 2018 tijdens een live-radiouitzending om 11.15 uur.

Burgemeester Aboutaleb – portefeuille Cultuur: “We vinden het belangrijk dat iedereen die een goed voorstel heeft voor een cultureel project, de mogelijkheid heeft dit uit te voeren. We willen daarin maatwerk bieden. Naast de traditionele subsidies ontwikkelen we ook andere financiële instrumenten, via pitches, laagrentende leningen en crowdfunding. Zo bieden we meer nieuwe cultuurmakers kansen een beroep te doen op een financiële bijdrage van de gemeente.”

Roy Cremers, directeur Stichting voordekunst: “Matchfunding werkt! We hebben gemerkt dat een lokale of regionale matchfundingpartner een sterke stimulans is voor met name nieuwe makers om hun publiek actief te betrekken bij hun artistieke praktijk via crowdfunding. Vooral in een stad als Rotterdam zien we heel veel potentie voor mooie projecten die gedragen worden door publiek en de gemeente.”

Hoe werkt het?
Iedereen met een creatief idee die publiek wil betrekken bij dit project, kan een campagne aanmelden op www.voordekunst.nl. De gemeente Rotterdam heeft jaarlijks voor ongeveer 20 crowdfundingcampagnes een eerste inleg van 25% (tot € 5.000) beschikbaar. De voorwaarden voor deze inleg zijn: in Rotterdam gevestigde en werkende initiatiefnemer; project wordt niet op andere wijze financieel door de gemeente ondersteund; uitvoering geheel of gedeeltelijk in Rotterdam. De gemeente heeft hiervoor een jaarlijks budget van € 35.000,– beschikbaar gesteld. Het is aan de makers zelf om het resterende bedrag op te halen via het platform. Mocht het doelbedrag niet gehaald worden, is de crowdfunding niet gelukt. De gemeente en donateurs ontvangen dan hun bijdrage aan het project volledig retour.

Gratis advies over crowdfunden in Rotterdam op 20 april
Voordekunst organiseert in samenwerking met Het Industriegebouw Rotterdam en de gemeente Rotterdam spreekuren voor Rotterdamse makers. In een half uur tijd krijg je advies en beantwoordt een crowdfundingexpert vragen. Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met crowdfunding dan kun je tijdens dit spreekuur ook terecht voor meer informatie. Gratis aanmelden kan via http://voordekunst.eventbrite.nl/

Matchfunding via voordekunst: in 2017 al meer dan een half miljoen
Voordekunst werkt al enkele jaren succesvol met matchfunding. De huidige partners in matchfunding zijn Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds 1818, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, Cultuurfonds Almere, Provincie Groningen, Provincie Limburg, Provincie Gelderland en vanaf april 2018 dus ook de gemeente Rotterdam. In 2017 werd meer dan een half miljoen euro door deze partners bijgedragen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Anna Feiner, bestuursvoorlichter Cultuur, 06 – 22 04 96 57, amj.feiner@rotterdam.nl

Roy Cremers, directeur Voordekunst, 020-2337019, roy@voordekunst.nl

Voor meer informatie over de ondersteuning vanuit de Gemeente Rotterdam, neem contact op met Christian Melsen, beleidsadviseur cultuur, 06-41550103 c.melsen@rotterdam.nl