Direct naar de content

Rotterdam maakt terrassen van parkeerplaatsen

De gemeente is een experiment gestart waarbij horecaondernemers een vergunning kunnen aanvragen om de parkeerplaatsen voor hun zaak te voorzien van vlonders en daarmee te gebruiken als extra terras. De eerste terrasvlonders zijn afgelopen weekend aangelegd.

Aan de proef kan worden meegedaan doorhorecaondernemers die in bezit zijn van een exploitatievergunning. De parkeerplaatsen moeten wel direct voor de horeca-inrichting liggen zonder rijbaan ertussen. Horecaondernemer Herman Hell (eigenaar NRCafé en Sijf) twitterde: ”Mooie mogelijkheid die de gemeente Rotterdam biedt”. De proef loopt tot en met 19 oktober van dit jaar. Op dit moment zijn er 12 aanvragen voor een terrasvlonder ingediend waarvan er al 10 zijn goedgekeurd.

Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen de ondernemersvereniging van de Hoogstraat Oost en Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam om het Hoogkwartier aantrekkelijker te maken. Dit initiatief kon in korte tijd op zoveel belangstelling rekenen dat is besloten om de proef stadsbreed mogelijk te maken. Een terrasvlonder bestaat uit één of meerdere vlonders die worden gebruikt om een parkeerplaats op te hogen tot het niveau van de stoep. Dit extra stukje terras heeft gedurende de looptijd van de proef dezelfde status als een regulier terras.

Deze kleine (tijdelijk) ingrepen, ook wel tactical urbanism genoemd, zijn een vorm van placemaking, een stadslab waarin tijdelijk dingen uitgeprobeerd worden om de stad te verbeteren. Wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) is enthousiast over placemaking: “Er zit zoveel energie in deze stad, daar moeten we veel meer gebruik van maken en ruimte aan geven. De innovatiekracht van Rotterdam moet weer de motor van de stad worden. We willen dat Rotterdam levendiger en gezelliger wordt. Dat lukt met dit soort initiatieven van ondernemers, dus we werken daar graag aan mee.”


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de terrasvlonders kunt u contact opnemen met Robbert van Heiningen, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, 010-2673384.