Rotterdam lost alle schulden af van gedupeerden toeslagenaffaire in schuldentraject
Rotterdamse gedupeerden die in een schuldentraject zitten bij de gemeente krijgen vanaf komende week te horen dat al hun private en publieke schulden zijn afgelost. Rotterdam lost de schulden nu al af en wacht hierbij niet op afspraken die het Rijk gaat maken met schuldeisers. Het gaat nu om 50 mensen met een schuldentraject bij de gemeente. Zij zijn als gedupeerden aangemerkt door de Belastingdienst. Dit aantal neemt toe naarmate de Belastingdienst informatie over gedupeerden aanlevert. De gemeente denkt dat er uiteindelijk zo’n 400 mensen zijn die straks sneller van hun schulden af zijn.
De gemeente Rotterdam is gestart met het snel aflossen van alle door de Belastingdienst erkende gedupeerden die een gemeentelijk schuldentraject hebben. Rotterdam kiest hier nu voor en loopt daarmee vooruit op afspraken tussen de staatssecretaris en alle schuldeisers. Om de gedupeerden snel te helpen neemt Rotterdam nu een financieel risico. Het Rijk heeft namelijk toegezegd dat het schuldeisers gaat vergoeden, maar dat doet de gemeente nu al. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt. “Het wachten op een oplossing duurt te lang en wij kunnen deze gezinnen nu helpen. Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel.” zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak). “Door onze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden echt schuldenvrij en hebben weer de beschikking over hun volledige inkomen. Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen.”
Langer wachten onacceptabel
Getroffenen van de Toeslagenaffaire kunnen zich melden bij de Belastingdienst; als uit de ‘lichte toets’ blijkt dat zij daadwerkelijk gedupeerd zijn ontvangen ze 30.000 euro compensatie. Voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire staat inmiddels vast dat zij getroffen zijn door ongekend onrecht. Zij zijn door onterechte vorderingen van de Belastingdienst in de schulden gestort. In afwachting op een definitieve oplossing voor de schulden zijn vanaf begin maart alle vorderingen gepauzeerd. Dat geeft de gedupeerden wat ademruimte. Gedupeerden die voor hun problematische schulden in een schuldentraject zitten hebben hier geen voordeel van, immers, deze gezinnen hebben al een betalingsregeling getroffen en betalen maandelijks hun schulden af. Zij leven hierdoor van het bestaansminimum, zonder dat er echt zicht is op een oplossing. Dat is voor Rotterdam onacceptabel.
Gedupeerden in schuldentraject
Op dit moment zijn 50 Rotterdamse gedupeerden bekend die een schuldentraject hebben bij de gemeente Rotterdam. Het zijn mensen met een saneringskrediet, een sociaal krediet of een schuldbemiddelingstraject bij de gemeentelijk kredietbank. De gemeente belt deze mensen met het goede nieuws dat hun schulden worden afgelost. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd. Voor Rotterdamse gedupeerden met een wettelijk saneringstraject (WNSP) of een faillissement wordt nog gewerkt aan een oplossing schrijft staatssecretaris Van Huffelen in haar laatste brief aan de Kamer. Hier kan Rotterdam helaas nog niets betekenen.
Geen schulden meer
Het versneld aflossen betekent dat bij lopende trajecten van gedupeerde Rotterdammers bij de gemeentelijke kredietbank de schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waar ze eerder mee akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Al deze mensen worden geïnformeerd door hun zaakbehandelaar van de gemeente en ontvangen een brief waarin staat dat ze schuldenvrij zijn. Er komen dagelijks aanmeldingen van nieuwe mogelijk gedupeerden bij, naar verwachting zijn er zo’n 250 tot 400 Rotterdamse gedupeerden met problematische schulden die ook een traject hebben bij de gemeente en die voor versneld aflossen in aanmerking komen. Rotterdam heeft, met 5000 zelfmelders waarschijnlijk het grootst aantal gedupeerden van de Toeslagenaffaire.
Hulpteam Toeslagen 010
Alle Rotterdamse gedupeerden die zich bij de gemeente melden krijgen hulp bij financiële en psychosociale problemen via het Hulpteam Toeslagen 010. Dat is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Gemeentelijke Ombudsman. Het team is er voor Rotterdamse ouders en hun kinderen die door de terugvordering van de kinderopvangtoeslag in de problemen zijn gekomen. Het team treedt op als belangenbehartiger naar bijvoorbeeld de Belastingdienst, ondersteunt het gezin bij acute problemen zoals bijvoorbeeld een dreigende huisuitzetting. Het Hulpteam is bereikbaar via (010) 267 00 01 of htt010@rotterdam.nl. Ook Rotterdammers die denken dat zij onterecht afgewezen zijn voor de ‘lichte toets’, kunnen contact opnemen met het Hulpteam Toeslagen 010.