Direct naar de content

Rotterdam loopt warm voor de verkiezingen

19 maart: stemmen voor gemeenteraad én gebiedscommissies

Met nog twee weken te gaan voor de verkiezingen op 19 maart draait de organisatie op volle toeren. Vorige week hebben ruim 485.000 stemgerechtigden in Rotterdam de twee stempassen per post ontvangen, een voor de gemeenteraad en een voor de gebiedscommissies. Deze week volgen de kandidatenlijsten. Op woensdag 19 maart bemensen 4.332 stembureauleden de 361 stembureaus. De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur ’s avonds. Inmiddels zijn er voldoende aanmeldingen om alle functies te vervullen.

Alle stembureauleden volgen een verplichte online cursus en de 1.444 (plaatsvervangend) voorzitters krijgen voor 19 maart in 40 bijeenkomsten een extra training. Onder de stembureauleden zijn ongeveer 2.000 ambtenaren en studenten van de Erasmus Universiteit. Burgemeester Aboutaleb: “Heel veel enthousiaste en gemotiveerde mensen helpen mee om de verkiezingsdag goed georganiseerd en in een plezierige sfeer te laten verlopen. Heel goed dat zo veel Rotterdammers betrokken willen zijn bij deze belangrijke dag voor de democratie.

 Ook mobiele en bijzondere stembureaus
Op 19 maart zijn 361 stembureaus operationeel. Dat is een uitbreiding met 30 ten opzichte van de laatste Tweede kamerverkiezing en 71 ten opzichte van de Gemeenteraadsverkiezing van 2010. Deze uitbreiding zorgt voor een betere verspreiding van het aantal stemmers over de verschillende stembureaus. Drie mobiele stembureaus gaan bij verschillende verzorgingstehuizen langs zodat ouderen en hulpbehoevenden de deur niet uit hoeven om hun stem uit te brengen. Er kan ook gestemd worden op bijzondere locaties in de stad, zoals Las Palmas, het Maasstad ziekenhuis en het nieuwe Rotterdam Centraal. Op 19 maart brengen 34 vrachtwagens de 722 stembussen, de stemhokjes, tafels en stoelen naar alle stembureaus.

Zie ook http://www.rotterdam.nl/verkiezingen


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl.

Voor meer informatie over de organisatie van de verkiezingen kunt u contact opnemen met Karin van Reeuwijk op 06-51 70 33 61 of 010- 267 1674.