Direct naar de content

Rotterdam jaagt economie aan met Energietransitiefonds

Rotterdam stopt 130 miljoen van de verkoop van Eneco in een fonds om de energietransitie aan te jagen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vandaag in met dit voorstel van het college van B&W. Met de investeringen uit dit energietransitiefonds hoopt Rotterdam ook sneller uit de economische crisis te komen.

Het Energietransitiefonds heeft als belangrijkste doel de uitstoot van CO2 te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Het fonds bestaat uit twee delen. Het eerste deel, €30 miljoen, zal In de vorm van laagdrempelige leningen beschikbaar komen voor VvE’s, particulieren en mkb-bedrijven. Zo kunnen mensen met een kleine beurs aan de slag met het isoleren van hun woning of het aanleggen van zonnepanelen op het dak. Het tweede deel bedraagt €100 miljoen en is bestemd voor duurzame investeringen van scale-ups en grote bedrijven. Hiermee kunnen bijvoorbeeld investeringen worden gedaan in innovatieve recycling, grootschalige opslag van energie of elektrificatie van industriele processen.

Impuls voor energietransitie én economie
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) ziet het fonds als een impuls voor energietransitie én economie: “Met het Energietransitiefonds zorgen we dat Rotterdammers sneller aan de slag kunnen met het verduurzamen van hun woning en bedrijven meer duurzame investeringen kunnen doen. Daarmee geven we niet alleen de energietransitie een flinke zet, maar zorgen we ook voor een impuls voor de economie en werkgelegenheid in deze moeilijke tijd’. Bonte verwacht dat het fonds een grote impact zal hebben. “Nu is Rotterdam nog verantwoordelijk voor 20% van de landelijke CO2-uitstoot, maar binnen 10 jaar draait een groot deel van onze economie op windmolens, waterstof en zonne-energie.”

Fondsbeheerders
Het Energietransitiefonds zal in opdracht van de gemeente beheerd worden door twee gespecialiseerde fondsbeheerders. Het deel met verduurzamingsleningen zal beheerd worden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en InnovationQuarter gaat het deel voor duurzame investeringen beheren. Beide fondsbeheerders hebben ruime ervaring met het beheren van publieke investeringsmiddelen en het combineren van financiële expertise met het realiseren van maatschappelijke doelstellingen.

Sterker Door
Het Energietransitiefonds is onderdeel van het investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’, dat als doel heeft Rotterdam sneller uit de economische crisis te krijgen. Andere onderdelen van dit investeringsprogramma zijn onder andere het Rotterdams Scholingsfonds voor kansrijke beroepen (14 miljoen) en de 7 grote stadsprojecten (233 miljoen). ‘Rotterdam. Sterker door’ is een aanpak voor, door en met de stad en de regio om de coronacrisis onder controle te krijgen en te werken aan toekomstbestendige groei. Hierbij ligt de focus op economie, werkgelegenheid en samenredzaamheid.