Direct naar de content

Rotterdam is European City of the Year 2015

De internationale Academy of Urbanism in Londen heeft Rotterdam uitgeroepen tot European City of the Year 2015. Rotterdam krijgt de prijs voor de wijze waarop de stad zich in de afgelopen twee decenia heeft ontwikkeld op economisch, sociaal en stedenbouwkundig gebied. De prijs werd vrijdagmidag in Londen in ontvangst genomen door wethouder Ronald Schneider.

De Academy of Urbanism wordt gevormd door meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. De Academy zet steden die zich op een opmerkelijke wijze weten te ontwikkelen in de schijnwerper. Daarbij is de Academy een denktank waar de nieuwste inzichten op het gebied van stedelijke ontwikkeling worden gedeeld. Een delegatie van de Academy of Urbanism bezocht Rotterdam in september.

Bij het toekennen van de prijs is Rotterdam beoordeeld op zeven aspecten: leiderschap, lokaal karakter, aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid. Op al deze punten scoorde Rotterdam de meeste punten. Andere Europese steden die in de afgelopen jaren hebben meegedongen naar de prijs zijn onder meer Berlijn, Barcelona, Malmö en Istanbul. Winnaar in 2014 was Marseille.

Bloeiperiode
Wethouder Ronald Schneider ziet in het winnen van de prijs de bevestiging dat Rotterdam aan het begin van een nieuwe bloeiperiode zit. ,,De laatste maanden is de ene na de andere (inter)nationale prijs in Rotterdam geland. Het is mooi om deze waardering te mogen ontvangen. En het is nog mooier om te zien dat Rotterdam steeds meer bezoekers en nieuwe bewoners mag ontvangen. Ook steeds meer investeerders tonen – zij het nog wat voorzichtig – interesse om in Rotterdam te investeren. Rotterdam is hot. En ik zou zeggen: verdiend.’’

Meer over de European City of the Year op www.academyofurbanism.org.uk.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 – 10 06 47 79 of e.cornelisse@rotterdam.nl