Direct naar de content

Rotterdam investeert in sportcentrum met zwembad en 100 woningen op Zuid

Sporten, ontmoeten en wonen onder één dak in 'Huis op Zuid'

Rotterdam investeert in een groot sport– en zwemcentrum op Zuid. De kosten voor dit ‘Huis op Zuid’ aan de Laan op Zuid en de Brede Hilleweg bedragen 33 miljoen euro. De bouw moet in 2021 beginnen en in 2022 klaar zijn. Naast het sportcentrum komt een woontoren met 100 appartementen in het middensegment (huren tussen 737 euro en 1.040 euro).

De nieuwbouw vormt een belangrijke bijdrage aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, het twintigjarige verbeterplan voor Zuid. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “We investeren volop op Zuid. Het Huis op Zuid verbindt de Afrikaanderwijk met de Kop van Zuid. Dit sportcentrum met woningen op een centrale plek, biedt jong en oud de mogelijkheid om te sporten en te wonen. Rotterdammers die door willen groeien krijgen de kans om in de stad te blijven wonen, dankzij de bouw van de appartementen in het middensegment.”

Sportcentrum voor meervoudig gebruik
Het Huis op Zuid bestaat uit een zwembad, met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. De sportaccommodatie blijft in eigendom van de gemeente. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het.
Wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport) is enthousiast over de komst van het sport- en zwemcentrum op Zuid. “Bewegen, sportief plezier en elkaar ontmoeten is belangrijk voor alle Rotterdammers. Het multifunctionele gebouwencomplex Huis op Zuid biedt straks alles onder één dak voor alle doelgroepen. Huis op Zuid is één van de eerste vervangingsprojecten voor sportaccommodaties die een extra impuls krijgen dankzij het programma Rotterdam Sterker Door. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector.”

Investeren in sportaccommodaties
Onder de noemer ‘Rotterdam. Sterker Door.’ zet de gemeente in op herstel van het maatschappelijk leven en de economie als gevolg van de coronacrisis. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector. Rotterdam gaat de komende tien jaar fors investeren in het vernieuwen van sportaccommodaties. Op korte termijn wordt er bijna 50 miljoen gestoken in zes grote projecten, waaronder Huis op Zuid. De voorgestelde investeringen zijn nodig voor achterstallig onderhoud van zwembaden, sporthallen, kantines en kleedkamers.

Duurzaam ontwerp voor sporten en wonen
Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd. Het gebouw bestaat uit veel duurzame materialen en voorzieningen om het energieverbruik laag te houden. De sporthal, het zwembad en de horeca krijgen een eigen sfeer, identiteit en kleuraccenten. De woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. Huis op Zuid biedt ruimte aan ongeveer 100 huurappartementen in het middensegment. Op de begane grond, in de plint, is ruimte voor commerciële en maatschappelijke functies.

Voor het sportcentrum zijn alle voorbereidingen in gang gezet, waaronder ontwerp, vergunningsaanvragen en aanbesteding van de bouw. De planning is vooralsnog om in 2021 te starten met de bouw en eind 2022 het gebouw op te leveren. Het verloop is te volgen via www.rotterdam.nl/huisopzuid.

Impressies van het gebouw zijn in hoge resolutie te downloaden via deze link: https://we.tl/t-XsB3rSadFj

Afbeeldingen

  • De entree van sportcentrum Huis op Zuid biedt toegang tot alle functies in het gebouw en wordt herkenbaar, vriendelijk en laagdrempelig.
  • De entree van sportcentrum Huis op Zuid krijgt een prominente plek op de hoek van Laan op Zuid en de Paul Krügerstraat, duidelijk herkenbaar vanuit de Afrikaanderwijk en Laan op Zuid.
  • Het zwembad wordt voorzien van hoge ruimtes met veel natuurlijk daglicht.