Direct naar de content

Rotterdam introduceert de eerste stille en schone vuilniswagen volledig elektrisch uit de fabriek

De gemeente Rotterdam heeft een nieuwe elektrische vuilniswagen in gebruik genomen. De Volvo FE Electric wordt ingezet voor het emissie- en geruisloos inzamelen van huisvuil in de binnenstad van Rotterdam. Het is de eerste vuilniswagen die volledig elektrisch uit de fabriek is geleverd. Rotterdam had al twee omgebouwde elektrische vuilniswagens rijden. Met de nieuwste aanwinst in het gemeentelijke wagenpark wordt 31.000 kilo CO2-uitstoot vermeden.

Inmiddels telt het wagenpark van de gemeente bijna 400 elektrische voertuigen. Van de nieuwe elektrische vuilniswagen staan er nog vijf extra op de planning. Ook vervoersmiddelen die aan vervanging toe zijn, worden de komende jaren zoveel mogelijk vervangen door elektrische varianten.

“Het aanpakken van luchtvervuiling is een van de speerpunten van het stadsbestuur. Als gemeente willen we daarbij het goede voorbeeld geven en vervangen we diesel- en benzinevoertuigen door uitstootvrije elektrische modellen”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Naast het gezonder maken van de stad dragen we daarmee ook bij aan het realiseren van de Rotterdamse klimaatdoelstellingen.”

Efficiënt en duurzaam
Doordat deze elektrische truck in de fabriek geproduceerd wordt, zijn alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd. Ook hoeft er niet eerst een dieselmotor geproduceerd te worden die later weer verwijderd wordt om plaats te maken voor een elektrische variant. Dit maakt het productieproces niet alleen efficiënter, maar vooral ook een stuk duurzamer.

Positieve impuls
De gemeente en het bedrijfsleven zetten zich structureel in voor schone en efficiënte stadslogistiek: Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Met het aanschaffen van de elektrische vuilniswagens hoopt Rotterdam ook een positieve impuls te geven aan de productie van zware elektrische voertuigen.

“Door het op gang brengen van de vraag naar elektrische trucks hopen we dat het aanbod stijgt en de prijs daalt. Dat maakt het voor het bedrijfsleven daarmee ook aantrekkelijker om elektrische trucks aan te schaffen”, licht wethouder Bonte de voortrekkersrol van de gemeente toe.

Afbeeldingen