Direct naar de content

Rotterdam innovatiehoofdstad van Europa

Rotterdam wint iCapital Award en 1 miljoen euro voor innovaties in de stad

Rotterdam is dé innovatiehoofdstad (iCapital) van Europa. Dat maakte Carlos Moedas, Commissioner for Research, Science and Innovation bekend tijdens de European Research and Innovations Days vandaag in Brussel. Wethouder Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen) nam de award tijdens de officiële ceremonie in ontvangst. Rotterdam mag zich een jaar lang innovatiehoofdstad van Europa noemen en won daarnaast het geldbedrag van 1 miljoen euro om te investeren in innovaties in de stad.

quote Carlos Moedas over waarom Rotterdam winnaar is geworden > toe te voegen op 11 september]”, aldus Moedas.

Sociale kant van innoveren
Wethouder Kathmann is trots op de zojuist verworven titel. “Deze prijs hebben we met de hele stad gewonnen, samen met onze inwoners, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere organisaties. Europa prijst Rotterdam vooral om de sociale kant van onze innovaties en dat is heel mooi. Innoveren is voor ons namelijk geen doel op zich. We grijpen innovaties juist aan als een kans om het leven van de Rotterdammers beter te maken. De inspanningen om onze stad digitaal, duurzaam en circulair te maken krijgen hiermee een extra boost. Het is bovendien niet alleen een belangrijke prijs voor Rotterdam maar ook voor Nederland. We staan nu als land nog beter op de kaart als innovatiemetropool. De komende jaren gaan we vooral door met onze aanpak. Het geldbedrag is daarbij natuurlijk een mooie stimulans.”

Veerkrachtig BoTu 2028
Een voorbeeld waar Rotterdam onder meer hoge ogen mee scoorde, is het project veerkrachtig BoTu 2028. Daarmee wil de gemeente samen met inwoners en organisaties de wijk Bospolder Tussendijken naar een hoger plan tillen en veerkrachtig maken. De energietransitie en de economische transitie van stad en haven worden daar ingezet als vliegwiel om woningen op te knappen, voor banen te zorgen en de economie te vernieuwen. Dit heeft positieve effecten op de veiligheid en de leefbaarheid en zelfs op armoede en schulden.

Wat gaat Rotterdam doen met een miljoen?
Kathmann: “Met dit geld willen we doorgaan met de sociale innovaties waar Europa ons om roemt. Het geld wordt geïnvesteerd in de bewoners en de stad. Immers door hen hebben we dit bedrag gewonnen. We gaan hier uiteraard nog zorgvuldig naar kijken, maar duidelijk is dat we ons blijven inzetten voor innovaties die positieve impact hebben op onze inwoners.”

Over iCapital
Dit is een jaarlijkse geldprijs die door de Europese Commissie wordt uitgereikt aan de Europese stad die het beste in staat is om haar vermogen aan te tonen om innovatie te benutten om het leven van haar burgers te verbeteren. In het bijzonder steden die bijdragen aan open en dynamische innovatie-ecosystemen, die burgers betrekken bij bestuur en besluitvorming en innovatie gebruiken om de veerkracht en duurzaamheid van hun steden te verbeteren.

Bid van Rotterdam
Om in aanmerking te komen voor de prijs moest Rotterdam een bid indienen en als finalist een presentatie geven voor een onafhankelijke jury. Op 11 september maakte de Europese Commissie de zes winnaars bekend. De overige winnaars zijn Antwerpen (BE), Bristol (UK), Espoo (FI), Glasgow (UK) en Nantes (FR). Zij ontvingen 100.000 euro aan prijzengeld. De inhoud van het bid met allerlei voorbeelden van initiatieven uit de stad is hier te vinden (Engels).


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Barbara Kathmann, tel: 06 82 51 7742 of mae.dejongh@rotterdam.nl