Direct naar de content

Rotterdam in de ban van schaken

Wijk aan Zee is het toneel voor het Tata Steel Chess Tournament. Op 10 januari ging het internationale schaaktoernooi van start waar grootmeesters het tegen elkaar opnemen. Dit jaar schaakt Rotterdam ook een dag mee, de vijfde ronde vindt plaats op 15 januari 2015 in De Rotterdam. Het Tata Steel Chess Tournament is er vooral voor de professional, maar Rotterdam heeft ook verschillende side events te bieden.

City Walk
De City Walk is een wandeling langs de twaalf meest boeiende gebouwen van Rotterdam. Een mooie route voorafgaand aan het bezoek aan het schaaktoernooi in De Rotterdam. Het boekje met de route, die grotendeels door de binnenstad gaat, is kosteloos verkrijgbaar bij het loket Rotterdam Info. Dit is het VVV infopunt in de centrale hal van Rotterdam Centraal Station.

Aangekomen in De Rotterdam kan er geschaakt worden op het levensgrote Rotterdam Schaakspel. Dit schaakspel staat er de komende dagen nog.

Verder concentreren de side events zich vooral op woensdag 14 en donderdag 15 januari.

Woensdag 14 januari
Op woensdag 14 januari, tussen 10.15– 11.30 uur, geeft Nick Schilder schaakles op OBS Charlois. Nick Schilder die zanger is, werd afgelopen weekend uitgeroepen tot schaakambassadeur door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De stichting Het SchaaKKasteeL verzorgt schaaklessen op de OBS Charlois.

Diezelfde dag is een groep basisschoolleerlingen door stichting Het SchaaKKasteel uitgenodigd in Museum Boijmans van Beuningen voor een rondleiding en een potje schaken in de Kunst Studio. De Kunst Studio is speciaal voor deze gelegenheid ingericht als schaakzaal.

De gemeente Rotterdam grijpt het toernooi aan voor de voorronde schaken. De voorronde is voor de leerlingen van de basisscholen in Delfshaven. De winnaars strijden verder tijdens The Final in juni in Ahoy. The Final is het grootste sportieve evenement voor de basisschoolleerlingen in Rotterdam.

Hotel NHOW is woensdagavond het speelveld voor het gezelligheidstoernooi voor bestuurders en leden van schaakverenigingen. Dit toernooi, georganiseerd door de Rotterdamse Schaakbond, richt zich vooral op een sociaal samenzijn. Er worden vijf ronden gespeeld met een bedenktijd van 15 minuten per persoon/per partij. Deelnemers krijgen ook de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van het Tata Steel Chess Tournament.

Donderdag 15 januari
90 schoolkinderen zijn, tussen 13.30 – 16.00 uur, uitgenodigd voor een bezoek aan het Tata Steel Chess Tournament en een rondleiding.

De Stichting Pathena heeft veertien jonge talenten uit de regio Rotterdam uitgenodigd om in de middag een snelschaaktoernooi te spelen. Terwijl de grootmeesters van het Tata Steel Schaaktoernooi aan hun vijfde ronde beginnen, laten de veertien talenten zien dat zij op nationaal niveau kunnen meedoen, Nederlandse titels hebben veroverd of zelfs internationaal mooie prestaties hebben geleverd.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com Het  evenement is ook te volgen via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instagram (TataSteelChess)

Woordvoering door:
Tata Steel Chess Tournament, Robert Moens: 0251-491837 / robert.moens@tatasteel.com).
Stichting Het SchaaKKasteel, Teun Koorevaar: 06 52650942 / koore072@planet.nl
Gemeente Rotterdam, Irene Warbout: 06 51003852 / ic.warbout@rotterdam.nl