Direct naar de content

Rotterdam houdt aandacht voor dierenwelzijn

Eindrapportage Nota Dierenwelzijn: bijna alle maatregelen uitgevoerd

Van meer bewustwording over het houden van huisdieren tot de aanpak van bijthonden en de rattenproblematiek. Dierenwelzijn is een van de speerpunten van gemeente Rotterdam. Van de eerste Nota Dierenwelzijn van Rotterdam zijn vele acties uitgevoerd om het dierenwelzijn en de kennis erover te vergroten.

Wethouder Eerdmans: “In ons Kendoe-akkoord spraken we af meer aandacht te schenken aan het welzijn van de dieren in onze stad. Met deze nota hebben we mooie stappen gezet. Er is meer aandacht voor onnodig dierenleed en in de aanpak tegen dierenmishandeling wordt intensiever samengewerkt tussen stadswachten en de dierenpolitie. Er is een nieuwe aanpak tegen rattenoverlast en agressieve honden gekomen. En mede dankzij onze lobby naar Den Haag zijn circussen met wilde dieren bij wet verboden.”

Actie Chip-uw-kat gratis
In samenwerking met de Dierenbescherming en dierenartsen werden 1.800 Rotterdamse katten gratis gechipt. Voordeel van het laten chippen is dat een kat snel weer kan worden herenigd met de eigenaar. Zo vermindert het aantal zwerfkatten in de stad.

Vijf kennistafels dierenwelzijn
Om het delen van kennis over dierenwelzijn tussen gemeente en de vele maatschappelijke partners vorm te geven, zijn er vijf kennistafels georganiseerd. Het meldpunt voor agressieve honden, dierenmishandeling en evacuatie tijdens rampen zijn hier bijvoorbeeld aan bod gekomen.

Duiventillen
Andere acties vanuit de Nota Dierenwelzijn zijn de twee duiventillen die op panden aan het Stadhuisplein en het Binnenwegplein zijn geplaatst om de duivenoverlast tegen te gaan. Er werden vuurwerkvrije zones aangewezen in Hoogvliet, Delfshaven, Prins Alexander, Rozenburg en IJsselmonde rondom kinderboerderijen en maneges voor een rustiger Oud en Nieuw voor de dieren. En in de bedrijfsrestaurants van de gemeente zijn meer vegetarische producten te koop, naast de jaarlijkse Meatless Dierendag.

Wilt u alle acties bekijken? Lees dan online de Eindrapportage Nota Dierenwelzijn 2018.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl