Direct naar de content

Rotterdam gaat strijd aan met eenzaamheid door inzet digitaal platform

vanaf vandaag online: rotterdammersvoorelkaar.nl

Vrijwilligerswerk vinden en aanbieden via een digitaal platform, zonder tussenkomst van een derde persoon of organisatie. Dat is de kern van het nieuwe instrument dat de gemeente Rotterdam inzet om het bewoners makkelijker te maken elkaar te helpen. Rotterdammersvoorelkaar.nl is de naam van de site en app die vanaf vandaag live zijn. De lancering vond plaats tijdens het Nationale Eenzaamheid Congres in het Stadhuis. 
 

Extra potentieel van 50.000 vrijwilligers
De gemeente Rotterdam wil vrijwilligerswerk eenvoudiger maken Zo’n 175.000 Rotterdammers doen al iets voor een ander, nog eens 50.000 Rotterdammers willen dat graag, maar weten niet hoe ze dat eenvoudig kunnen organiseren. Dit zijn vooral jongere Rotterdammers onder de veertig jaar. Via Rotterdammersvoorelkaar.nl is deze stap een stuk makkelijker te zetten.

Rotterdam is de eerste grote gemeente in Nederland die op deze schaal het vrijwilligerswerk moderniseert. Wethouder Hugo de Jonge: “Er zijn gelukkig heel veel Rotterdammers die graag voor een ander klaarstaan. Helaas weet hun aanbod niet altijd een passende vraag te bereiken. Met Rotterdammersvoorelkaar maken we het veel makkelijker om iets passends te vinden. Zo kunnen nog meer mensen ervaren hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen. Tegelijkertijd hopen we het probleem van eenzaamheid in de stad zo ook te verminderen.” Het is dan ook niet voor niets dat de lancering plaatsvond tijdens het Nationale Eenzaamheid Congres op 22 september in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Landelijk initiatief 
Rotterdammersvoorelkaar is een initiatief van NLvoorelkaar, mede opgericht door Rotterdammer Mathijs Huis in ’t Veld. Huis in ’t Veld: “NLvoorelkaar heeft al ruim vijf jaar ervaring met online platforms voor vrijwilligers. De helft van de vrijwilligers op onze website is jonger dan veertig jaar. Dat is precies die jongere doelgroep die in Rotterdam nog onvoldoende wordt bereikt. We gaan dan ook met veel plezier en vertrouwen aan de slag om meer Rotterdammers te inspireren om zich als vrijwilliger in te zetten.”

Bekijk de site: www.rotterdammersvoorelkaar.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 57 53 75 81 of aj.dees@rotterdam.nl