Direct naar de content

Rotterdam fietst 2016: Samen in de versnelling

Stem ook op Rotterdam voor Verkiezing Fietsstad

Luchtkwaliteit, economie en gezondheid; meer fietsen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken. Een derde van de Rotterdammers geeft aan te merken dat fietsers steeds meer een voorrangspositie krijgen. De gemeente heeft in 2016 veel maatregelen genomen om de stad voor fietsers steeds aantrekkelijker te maken.

Op 30 kruispunten zijn de verkeerslichten fietsvriendelijker afgesteld. Innovatieve snufjes bij verkeerslichten, denk aan de warmtesensor op het Churchillplein, leveren fietsers flinke tijdswinst op. Op 32 fietspaden zijn tientallen paaltjes, eilandjes en andere obstakels verwijderd, zodat er fietsen nog comfortabeler wordt. Fietspaden en -stroken zijn verbeterd en nieuw aangelegd, een nieuwe stalling aan de Blaak is opengegaan en in verschillende fietsenstallingen zijn buggy's te leen. Ook is het aantal OV-fietsen bij de metrostations uitgebreid. Vandaag heeft wethouder Pex Langenberg (mobiliteit en duurzaamheid) het jaarverslag 2016 'Rotterdam fietst 2016: Samen in de versnelling' naar de gemeenteraad gestuurd.

Gratis Kinderfietsen
Ook dit jaar staan flink wat acties op stapel. De drukke Noord-Zuidroute krijgt bredere paden en grotere wachtplekken bij de verkeerslichten. Er komt een nieuw fietsveer tussen Charlois en Katendrecht. In samenwerking met de ANWB komen er gratis fietsen voor kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen. En dit is maar een greep uit alle fietsverbeteringsplannen.

Meedenken
Rotterdam voert de verbeteringen op fietsgebied nadrukkelijk door naar aanleiding van de wensen en behoeftes van haar fietsers. Rotterdamse fietsliefhebbers leverden onder meer input voor het Fietsplan. Ook nu en de komende periode denken zij mee, via de online fietscommunity fietsfan010.

2017: in de versnelling, stem op Rotterdam!
Wethouder Langenberg: "Rotterdam heeft de ambitie de fietsstad bij uitstek te worden. Doe mee aan de verkiezing 'Fietsstad 2018' en laat merken of wij op de goede weg zitten." De Fietsersbond organiseert deze verkiezing. In een online enquête kunnen fietsers hun mening geven over het fietsen in hun stad. Gemeenten kunnen straks zien hoe ze onderling presteren op bijvoorbeeld hun fietspaden en fietsenstallingen en van beter scorende gemeenten leren. Wethouder Langenberg: "Alle input is dan ook meer dan welkom!"

Fietsers, niet-fietsers; iedereen kan tot en met 31 mei een stem op Rotterdam uitbrengen op www.fietsstad2018.nl en steun de stad om fietsers nog meer voorrang te kunnen geven. Stemmers maken daardoor bovendien twee keer kans op een fiets: een e-bike van de Fietsersbond en een fietsfan010-fiets. Begin volgend jaar wordt de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl