Direct naar de content

Rotterdam experimenteert verder met minder regels

Anders Geregeld wordt stadsbreed programma

Het college van b & w heeft groen licht gegeven voor het nieuwe programma ‘Anders Geregeld in Rotterdam’. Dit programma maakt het mogelijk om te experimenteren met vermindering van regeldruk voor ondernemers. Succesvolle experimenten bieden kansen voor permanente regeldrukvermindering.

Na de succesvolle pilot ‘Anders Geregeld op de West-Kruiskade’ heeft de gemeente Rotterdam drie winkelgebieden aangewezen waar gedurende één jaar mag worden geëxperimenteerd met regeldrukvermindering. De gebieden zijn het winkelcentrum Beverwaard, het centrumwinkelgebied in Rozenburg en de Lusthofstraat in Kralingen. Eerdere Rotterdamse pilots met een vergelijkbare doelstelling zijn, naast Anders Geregeld op de West-Kruiskade, Blending010 en het experiment Foodtrucks.

Stimuleren
Wethouder Maarten Struijvenberg (Economie en Werkgelegenheid): “In Rotterdam willen we het ondernemerschap stimuleren en ondernemers ruimte bieden voor innovatie. Wanneer regelgeving hierbij in de weg zit, onderzoeken we samen met ondernemers en de omgeving hoe dit anders kan.”
De signalen van regeldruk komen bij ondernemers vandaan. Ook voor de uitvoering van experimenten zijn ondernemers en hun omgeving samen verantwoordelijk voor het verloop ervan. De gemeente faciliteert hierbij. Het eerdere experiment met regeldrukvermindering op de West-Kruiskade heeft geleid tot zowel permanente als tijdelijke verruiming van regels in die straat, zoals het opheffen van het stopverbod en het verruimen van de uitstalmogelijkheden.

Voorbereidingen
In de drie aangewezen gebieden worden na de zomer de eerste voorbereidingen getroffen. Naar verwachting gaat de pilot begin 2018 van start. Na één jaar gaat de gemeente het programma evalueren. Struijvenberg: “We kijken dan naar welke succesvolle experimenten in aanmerking komen voor permanente regeldrukvermindering.”


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl