Direct naar de content

Rotterdam en BMW onderzoeken samen de toekomst van mobiliteit

Hoe kunnen we de laadpaalvoorzieningen zo efficiënt mogelijk inzetten en hoe zorg je ervoor dat automobilisten zich makkelijker aan de snelheid houden, bijvoorbeeld in de buurt van scholen.  Autofabrikant BMW en gemeente Rotterdam onderzoeken deze twee en drie andere vragen in vijf pilots die ze samen starten.

De samenwerking bestaat al sinds 2018 en is nu verlengd tot 2027. Pieter Nota, lid van de raad van bestuur van de BMW Group en wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal ondertekenden de nieuwe samenwerking waarin duurzame mobiliteit van de toekomst centraal staat.

Tot 2027 worden vijf onderzoeken gedaan door middel van pilots:
1.         Hoe overtuig je bestuurders van elektrische auto’s om hun auto te verplaatsen naar een parkeerplek als hun auto voldoende opgeladen is.
2.         Kunnen nog opgeladen elektrische auto’s ingezet worden als buffer voor het stroomnet voor de momenten dat er veel andere elektrische voertuigen opgeladen moeten worden.
3.         Welk effect hebben snelheidswaarschuwingen op het instrumentenpaneel van de auto op het rijgedrag van automobilisten
4.         Op welke wijze kan data van auto’s over drempels, kuilen, staat van de weg ingezet worden door de gemeente om de verkeersveiligheid of onderhoud te verbeteren.
5.         Op welke manier kunnen automobilisten verleid worden om hun auto op een P&R of parkeerplaats aan de rand van de stad te parkeren en de ‘last-mile’ van hun reis via openbaar vervoer of deelvervoer te vervolgen.

De toekomst van mobiliteit
BMW en Rotterdam werken samen om de steeds veranderende plek van auto’s in steden te onderzoeken. Wethouder Judith Bokhove: “We betrekken Rotterdammers uitgebreid bij ontwikkeling van mobiliteit. BMW helpt doordat we op een nieuwe manier inzage krijgen in rijgedrag of de staat van de weg. En we onderzoeken hoe nieuwe technieken ingezet kunnen worden voor mobiliteit in de stad”.

BMW kan eigen ontwikkelingen testen in de praktijk, zodat nieuwe functies snel gebruikt kunnen worden. BMW werkt naast Rotterdam ook samen met bijvoorbeeld Los Angeles, München, Berlijn en Beijing aan mobiliteits- en energievraagstukken. Pieter Nota: “Voor BMW Group zijn duurzaamheid en premium mobiliteit onafscheidelijk en onze strategie weerspiegelt die overtuiging. We verminderen onze CO2-uitstoot drastisch, we streven naar een circulaire economie en we houden rekening met de sociale implicaties. Daarbij kijken we niet alleen naar de langetermijnstrategie, maar ook naar de concrete stappen die nodig zijn voor de uitvoering. De samenwerking met steden geeft ons inzicht in de ontwikkeling van stedelijke mobiliteitstrends, die onze klanten raken en die we kunnen gebruiken om hun leven in de stad te verbeteren.”

 

Afbeeldingen

  • Ondertekening samenwerking BMW en gemeente Rotterdam
  • Ondertekening samenwerking BMW en gemeente Rotterdam
  • Ondertekening samenwerking BMW en gemeente Rotterdam