Rotterdam eerste buitenlandse proeftuin voor BMW
Grote ambities in duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie, plus ruimte om te innoveren en experimenteren. Dat is waar BMW Group en de gemeente Rotterdam elkaar vinden in de op woensdagavond ondertekende Memorandum of Understanding. De komende drie jaar werken de partners aan opgaven uit het klimaatakkoord van Parijs en ze geven antwoord op vragen die de energietransitie oproept, met concrete stappen en tastbare projecten. Rotterdam is hiermee de eerste stad in Nederland waar een dergelijke transitieproeftuin wordt gestart.
Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) kijkt uit naar de samenwerking: “Het is bijzonder waardevol om expertise en technologie te bundelen. Zo kunnen we concrete stappen maken, die ook voor andere steden in onze regio interessant kunnen zijn. Via onze internationale netwerken kunnen we ook steden over de hele wereld vooruit helpen.” Het eerste project, Electric City Drive, is al vlak voor de ondertekening van de overeenkomst bekend gemaakt. Bonte: “Ik vind het belangrijk om vaart te maken, deze snelle start is heel welkom. Ik verwacht snel nieuwe projecten te kunnen aankondigen.”
BMW is vooral bekend als fabrikant van auto’s en motoren, en ziet dat de toekomst van elektrisch rijden ook gevolgen heeft voor hoe onze steden en wijken eruit zullen zien. “BMW wil de toekomst van mobiliteit helpen vormen”, zegt bestuurder Peter Schwarzenbauer van BMW Group AG.
Intelligente combinatie
“Naast een rijke historie in mobiliteit, hebben we de expertise en kennis van nieuwe oplossingen, van elektrisch rijden tot het beheer van parkeerplaatsen en laadinfrastructuur”, zegt Schwarzenbauer. “Maar de kracht van al die kennis en technologie zit hem in intelligente combinaties. We hebben partners nodig om een échte impact te realiseren. Bonte: “Rotterdam biedt graag de ruimte om nieuwe technologieën in praktijk te testen. BMW gaat hier met Electric City Drive aan de slag om plug-in hybride rijders die de stad inrijden, direct over te laten schakelen naar de elektrische modus van hun auto. Zo worden er geen onnodige fossiele kilometers gemaakt en blijft de uitstoot minimaal. Dat juich ik van harte toe.”
Daadkracht
BMW en de gemeente onderzoeken ook de inzet van zware elektrische vuilniswagens en de laadinfrastructuur die daar bij hoort. Schwarzenbauer heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met Rotterdam: “De stad staat bekend om jullie haar concrete aanpak en het en leren uit de praktijk. Ik kijk er naar uit om met die Rotterdamse daadkracht aan de slag te gaan.”
De gemeente Rotterdam en BMW Group Nederland gaan voor drie jaar een samenwerking aan. BMW is een van de vele partners die zich samen met de gemeente in Rotterdam hebben gecommitteerd aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. BMW ging eerder vergelijkbare samenwerkingen aan met de steden Berlijn, München en Hamburg.
Meer informatie: Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte, tel. 06 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl.