Direct naar de content

Rotterdam confronteert drugsgebruikers met hun impact op de stad

Explosies, schietincidenten, jongeren die onder druk cocaïne uit containers halen in de haven. Rotterdammers die zo nu en dan een XTC-pil of een lijntje coke nemen, associëren zichzelf niet zo snel met de drugscriminaliteit in de stad. En toch dragen zij hier wel degelijk aan bij. De gemeente start daarom een campagne om drugsgebruikers bewust te maken van hun invloed.

Rotterdam heeft veel last van drugsgerelateerd geweld. Vooral het aantal explosies in de stad neemt fors toe, dit jaar al 137 verspreid over de hele stad. Ook schietpartijen en andere geweldsincidenten nemen toe. Ook zien we dat steeds meer minderjarige Rotterdammers betrokken zijn bij drugsmisdrijven.

Maatschappelijk doel
Wethouder Vincent Karremans (o.a. Handhaving en Buitenruimte): “Steeds meer mensen zijn bereid om gewoontes of gebruiken af te leren voor een groter maatschappelijk doel: minder consumeren, minder vlees, minder vaak met de auto. Tegelijkertijd vinden veel mensen het wél nog normaal om ’s weekends thuis, in de kroeg of op een festival een pilletje of een lijntje te nemen, terwijl de consequenties daarvan desastreus zijn voor de stad.” Met deze campagne wil Rotterdam het bewustzijn over de maatschappelijke consequenties van drugsgebruik vergroten en het maatschappelijke debat aanwakkeren.

Rioolwateronderzoek
Aandacht voor de wereld achter ‘partydrugs’ is belangrijk, omdat diverse onderzoeken laten zien dat drugsgebruik steeds normaler wordt. Bovendien neemt het gebruik toe. Uit nieuw rioolwateronderzoek blijkt dat het drugsgebruik ook in Rotterdam flink is toegenomen. In vergelijking met 2021 is het gebruik van XTC toegenomen met 63%, gevolgd door cocaïne (toename van 35%) en cannabis (toename van 28%). Omgerekend naar gebruikershoeveelheden spreken we over 5.000 XTC-pillen, 70.000 lijntjes coke en 54.000 joints per dag in Rotterdam. De waarde van deze drugs is naar schatting jaarlijks zo’n 130 miljoen euro. Dat maakt de Rotterdamse markt zeer lucratief voor criminelen.

Niks ‘party’ aan partydrugs
Achter elke pil en elke gram schuilt een wereld van ellende. Ook als je af en toe iets gebruikt, financier je de drugscriminaliteit. Wethouder Karremans: “Natuurlijk ben jij als gebruiker niet verantwoordelijk voor de daden van een drugscrimineel. Maar: je draagt er wel aan bij. Elke pil, elk lijntje is gelinkt aan explosies, liquidaties, uithalers in de haven, aan het ronselen van jonge gasten als drugsrunner voor de onderwereld. Jouw 50 euro voor een envelopje coke belandt in de zak van een crimineel die bereid is ervoor te moorden. Er is, kortom, niks ‘party’ aan partydrugs. Met deze campagne laten we zien: wegkijken kan echt niet meer. Denk drie keer na over de maatschappelijke gevolgen en kap ermee.”

Op www.drugsimpactrotterdam.nl vinden Rotterdammers meer informatie over de gevolgen van drugsgebruik voor de stad. De komende jaren investeert Rotterdam in de bewustwording over deze maatschappelijke gevolgen. Dat is een van de ambities uit het Coalitieakkoord Eén stad 2022 – 2026.

Afbeeldingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl