Direct naar de content

Rotterdam Central District doet mee aan pilot certificering ‘Duurzaam Gebied’

Bedrijven en vastgoedeigenaren rondom het nieuwe Centraal Station hebben samen met de gemeente Rotterdam de handen ineen geslagen om het gebied sterker en aantrekkelijker te maken. De vereniging Rotterdam Central District (RCD) ziet duurzame oplossingen niet alleen als een verantwoorde manier van bouwen en ondernemen, maar ook als een economisch verantwoorde aanpak. RCD wil graag weten hoe het gebied scoort op duurzaamheid en doet als een van de eerste bestaande gebieden mee aan de pilot voor het in ontwikkeling zijnde keurmerk BREEAM-NL Gebied.

De afgelopen jaren zijn in het gebied mooie resultaten behaald zoals het winnen van de Award voor Duurzame Architectuur door zowel Central Post als Central Plaza. Maar ook de Kruispleingarage met een waterberging, de zonnepanelen op het dak van Rotterdam Centraal, de duurzame renovatie van het monumentale Groothandelsgebouw en bijvoorbeeld het BREEAM-NL nieuwbouwcertificaat van FIRST. “Gebouwen met een beter energielabel hebben ook een betere marktwaarde. Huurders willen zich graag huisvesten in een duurzaam pand en omgeving. Denk dan aan groen, maar ook aan de manier waarop de straten worden ingericht en de materialen die daarbij gebruikt worden. Zo wordt Rotterdam Central District een prettige plek om je bedrijf te vestigen, om te wonen en om te ontspannen.” zegt Anne de Jong vice-voorzitter van de vereniging RCD.

BREEAM-certificering
BREEAM NL-certificaten worden verstrekt door de Dutch Green Building Council (DGBC), op basis van onafhankelijk ontwikkelde toetsingskaders. Voor het toetsen van een duurzame gebiedsontwikkeling van een bestaand gebied is het keurmerk nog in ontwikkeling. Via deelname aan de pilot BREEAM-NL Gebied wordt gemeten hoe het Rotterdam Central District presteert in kwaliteit en duurzaamheid en op welke punten betrokkenen geprikkeld kunnen worden tot kwaliteitsverbetering. Zes categorieën (gebiedsmanagement, synergie, bronnen, ruimtelijke ontwikkeling, welzijn&welvaart en gebiedsklimaat) bepalen de prestatie van het gebied; deze wordt uitgedrukt in een score van één tot vijf sterren. Deelname aan de pilot helpt de Dutch Green Building Council (DGBC) aan een praktijktoets van het keurmerk BREEAM-NL Gebied. Rotterdam Central District krijgt via de deelname inzicht in de huidige situatie en gezamenlijke kansen voor het gebied.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chris Nieuwstraten, Communicatie Gemeente Rotterdam.
tel 06 53 268 872 email c.g.nieuwstraten@rotterdam.nl
Oscar de Grave, Communicatie vereniging Rotterdam Central District.
tel 06 46 018 987 email oscar@de-grave.nl