Direct naar de content

Rotterdam Centraal wint Brunel Award 2014

Rotterdam Centraal heeft vandaag de Brunel Award 2014 gewonnen in de categorie stationsgebouwen. Rotterdam Centraal is als beste project naar voren gekomen uit vele inzendingen, uit Europa, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten.

De Brunel Awards zijn internationale prijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design. De awards worden toegekend op basis van esthetische kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid in de spoorwegarchitectuur en worden eens in de drie jaar uitgereikt. De internationale prijzen zijn vernoemd naar Isambard Kingdom Brunel (1806-1859), een beroemde Britse spoorarchitect die de Great Western Railway heeft ontworpen en gebouwd.

110.000 reizigers
Rotterdam Centraal is een dynamische en goed functionerende openbaar vervoersterminal. Een station van internationale allure, dat zich qua efficiëntie, capaciteit en comfort kan meten met stations in steden als Madrid, Parijs, Londen en Brussel. Rotterdam Centraal is ontworpen door het Team CS, een samenwerkingsverband van Benthem Crouwel Architecten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en Architectenbureau West 8.
Met 110.000 reizigers per dag verwerkt het stationsgebied evenveel reizigers als luchthaven Schiphol. Door de aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid) en op de lightrailverbinding RandstadRail is de verwachting dat het aantal reizigers op Rotterdam Centraal in 2025 zal zijn toegenomen tot zo’n 320.000 per dag.

De gemeente Rotterdam, de Stadsregio Rotterdam, het Rijk, ProRail en NS hebben intensief samengewerkt om het nieuwe station Rotterdam Centraal te realiseren. Het nieuwe Centraal Station is tevens een belangrijke aanjager voor de gebiedsontwikkeling van Rotterdam Central District.


Noot voor de redactie:

Meer informatie is verkrijgbaar bij Hanneke Burggraaff, Communicatie gemeente Rotterdam, tel. (06) 51 21 96 29, email H.Burggraaff@rotterdam.nl.