Direct naar de content

Rotterdam Centraal officieel geopend

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag 13 maart officieel het nieuwe station Rotterdam Centraal geopend. Rotterdam Centraal is de eerste in een reeks van nieuwe en grotere stations in Nederland, die deel uitmaken van de grootste spoor- en stationsvernieuwing sinds het ontstaan van het Nederlandse spoor, 175 jaar geleden.

Zijne Majesteit de Koning opende het station tijdens de openingshow met creatieve bijdragen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst, Codarts en Mothership.

Ruimer
Het nieuwe station is ruimer van opzet, wat wordt versterkt door het grote glazen venster met direct uitzicht op de stad. Het is de entree geworden die past bij de bruisende stad die Rotterdam is. Het dak boven de sporen is van glas. Het station heeft een loopbrug die de 16 sporen verbindt en een nieuwe reizigerspassage van bijna 50 meter breed. Dagelijks passeren 110.000 mensen het stationsgebied, dat 47.000m2 beslaat. Ook is het station toegankelijker geworden met ondermeer extra roltrappen, 27 in totaal.

Samenwerking
Rotterdam Centraal is het eerste station van een reeks grote treinstations die binnenkort in Nederland wordt opgeleverd waaronder Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Breda en Arnhem. Het station is gerealiseerd door samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS. De bouw van het station is gestart in 2005 en binnen het budget en op tijd opgeleverd.

Reacties
De partijen zijn blij met de Rotterdamse stationsvernieuwing en de positieve reacties van reizigers. Tijdens de opening is ondermeer het volgende gezegd:

Burgemeester Rotterdam, Ahmed Aboutaleb: 
"Natuurlijk is het nieuwe station een cruciaal knooppunt van vervoer, een wereldhaven waardig. Maar bovenal is het nieuwe Rotterdam Centraal de rode loper naar deze geweldige stad. Reizigers en Rotterdammers hebben het nieuwe Rotterdam Centraal nu al in hun hart gesloten. Een groter compliment is er niet."

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld: “Elke dag maken meer dan een miljoen Nederlanders gebruik van een van de 400 stations in ons land. Ruim 100.000 ervan doen dat op Rotterdam Centraal. En dat worden er alleen maar meer. Met dit nieuwe station kan het OV in Rotterdam de toekomst aan. Het biedt meer ruimte en meer comfort: op Rotterdam Centraal staat de reiziger centraal.”

President-directeur ProRail, Marion Gout-van Sinderen:
"Een enorme verbouwing terwijl de reizigers het station gewoon konden blijven gebruiken en de treinen bleven rijden. Een knappe klus die in nauwe samenwerking met gemeente, vervoerder, architecten en aannemers is gedaan. We zijn trots op het resultaat: een hypermodern én duurzaam station, dat zich kenmerkt door licht, ruimte en comfort."

President-directeur NS, Timo Huges:
Dit station representeert de reis van deur-tot-deur zoals vervoerders dat aan de reiziger willen aanbieden. Bus, tram, metro, taxi, trein, fiets én auto komen hier samen. Verbinding is hier het sleutelwoord, verbinding van vervoerders maar meer nog een verbinding van mensen met mensen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maj-Britt van Raalte, gemeente Rotterdam, 06-12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl