Direct naar de content

Rotterdam biedt hulp aan ondernemers met schuldproblemen

De gemeente Rotterdam gaat ondernemers, detaillisten en ZZP’ers helpen bij schuldproblematiek. Ondernemers die in de schulden terechtkomen en niet de middelen hebben om een professioneel schulddienstverleningsbureau in te schakelen worden door het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam geholpen.

Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) is blij met deze regeling. 'De belangrijke oorzaken voor schulden bij deze groep ondernemers liggen bijvoorbeeld in teruglopende marktvraag, beperkte ondernemers­vaardigheden of slechte bedrijfsvoering. Wij kunnen ze helpen door bijvoorbeeld met coaching de administratie op orde te brengen en te houden. Een basis waarmee ze snel weer op eigen benen staan'.

Ongeveer 25% van de ondernemers/ZZP’ers in Rotterdam verkeert in financieel zwaar weer, met vaak forse schuldenproblematiek. Veel van deze ondernemers zijn niet in staat zelf een oplossing te vinden. Gespecialiseerde schulddienstverleningsbureaus kunnen de ondernemer in deze situaties helpen, maar de ondernemer heeft hiervoor vaak niet de middelen om het bureau te betalen. Door het voorfinancieren van deze kosten onderbreekt de gemeente Rotterdam deze impasse.

Succesvolle pilot RBZ
RBZ heeft de afgelopen twee jaar een succesvolle pilot gedraaid. Rotterdam heeft 50 bedrijven met deze vorm van schulddienstverlening geholpen. Dit waren 35 doorstarters en 15 beëindigende ondernemers.

De Rotterdamse Zaak
Voor het optimaliseren van bedrijfsvoering kunnen ondernemers terecht bij De Rotterdamse Zaak. Zij hebben inmiddels meer dan 700 ondernemers geholpen (over drie jaar) met achterstallige boekhouding en doorstartplannen. Sanering en budgetbegeleiding zijn processen van de langere adem. Zo’n 211 ondernemers hebben zich gemeld voor schulddienstverlening, 133 trajecten werden gestart. Bij 25% van de ondernemers bleek het helaas niet mogelijk om met dit traject een resultaat te halen.

Hulp nodig?
Ondernemers en ZZP’ers kunnen iedere werkdag bellen met 14010 en vragen naar het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Wekelijks verzorgt RBZ op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel de bijeenkomst “Ondernemers in Zwaar Weer”. Hier zijn ook de coaches van ondernemersklankbord en de studenten van de Rotterdamse Zaak aanwezig, zodat de ondernemer met financiële problemen gelijk aan de slag kan. Natuurlijk zoekt RBZ voor een beter bereik ook de verbinding met vraagwijzers, boekhouders en afdelingen bijzonder beheer van banken.

Voor meer informatie:

Regionaal Bureau Zelfstandigen: http://www.rotterdam.nl/rbz

De Rotterdamse Zaak: http://www.derotterdamsezaak.nl/


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl