Direct naar de content

Rotterdam aan de slag met nieuwe wijkraden en wijkcomités

De stad experimenteert met nieuw gebiedsmodel

Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Rotterdammers kiezen dan de leden van de gemeenteraad en de gebiedscommissies. 

Nieuw dit jaar zijn de 14 wijkraden in de gebieden Noord en Feijenoord en het experiment met gelote wijkcomités in 6 andere wijken. Tot maandag 22 januari konden de inwoners van deze gebieden zich aanmelden voor deelname aan de gekozen wijkraad. Maar liefst 126 mensen hebben dat gedaan.

Wethouder Joost Eerdmans (Democratische Vernieuwing): “Rotterdam durft te experimenteren. Uniek voor Nederland gaan we 6 wijkcomités loten en 14 wijkraden verkiezen. Deze verkiezingen draaien helemaal om de directe belevingswereld van de kiezer. Wat vind je belangrijk in jouw wijk en wie kan jouw belangen het beste behartigen in de wijkraad? Ook uniek is het feit dat voor het eerst in het land 16 en 17 jarigen kunnen gaan kiezen en zelfs verkozen kunnen worden in een gebiedscommissie of wijkraad.”

Experimenten in de wijk
In oktober 2017 heeft de gemeenteraad het voorstel aangenomen om te experimenteren met onder andere wijkraden en gelote wijkcomités. De wijkraad bestaat uit vijf door wijkbewoners gekozen mensen uit de wijk zelf. 14 wijkraden gaan de 2 gebiedscommissies in Noord en Feijenoord vervangen. In 6 wijken in 3 andere gebieden gaan we wijkcomités loten. Wijkraden en wijkcomités bepalen de 5 punten op de wijkagenda voor hun eigen hun wijk.

Geldige aanmeldingen
Na een publiekscampagne met onder andere 16 wijkbijeenkomsten zijn vandaag de aanmeldingen voor de wijkraden vastgesteld in een zitting van het Centraal stembureau in Rotterdam. Voor de 14 wijkraden (6 in Noord en 8 in Feijenoord) hebben zich in totaal 126 kandidaten aangemeld. Tijdens de zitting zijn de lijsten van de gebiedscommissies en kandidaten van de wijkraden geldig verklaard. Ook was er een loting waarbij bepaald werd welk nummer welke kandidaat voor de wijkraad krijgt.

Campagne voeren in de wijk
Tot 21 maart hebben de kandidaten de tijd om in hun wijk campagne te voeren voor hun eigen verkiezing. Om ze hierbij te helpen, organiseert de gemeente de komende weken vier interactieve workshopavonden. Tijdens deze avonden krijgen kandidaten tips over hoe zij zichzelf kunnen presenteren en hoe zij campagne kunnen voeren, bijvoorbeeld via sociale media.

Uniek in Nederland: 16- en 17-jarigen
Uniek in Nederland is dat je in Rotterdam vanaf 16 jaar mag stemmen voor de gebiedscommissie of wijkraad. Daarom trok een jong Kom-op-voor-je-wijk-promoteam de afgelopen weken langs grote onderwijsinstellingen in Rotterdam om leeftijdsgenoten te enthousiasmeren voor de lokale politiek. Met succes, want in totaal hebben 15 jongeren zich verkiesbaar gesteld voor gebiedscommissies en wijkraden.

Benieuwd naar de uitslag? Op www.rotterdam.nl/verkiezingen vindt u alle informatie over de verkiezingen en het nieuwe gebiedsmodel.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique van Leeuwen, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, via mi.vanleeuwen@rotterdam.nl , 06-14644246. Of kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/verkiezingen.