Direct naar de content

Rijk geeft ondernemend Rotterdam extra steun in de rug

Gemeenteprogramma MKB010Next krijgt 3 ton van ministerie EZK

In samenwerking met:

Rotterdam krijgt ruim 3 ton van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om MKB-ondernemers in de stad verder te ondersteunen bij het digitaler, duurzamer en meer circulair maken van hun bedrijf. De zogenoemde MKB-deal die vandaag digitaal door staatssecretaris Mona Keijzer is uitgereikt aan wethouder Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen) ontvangt de stad voor het programma MKB010Next. Twaalf andere gemeenten ontvingen ook een MKB Deal.

In haar kamer op het Stadhuis nam wethouder Kathmann de cheque in ontvangst. Rotterdam ontvangt het bedrag van het ministerie onder de voorwaarde dat de stad hetzelfde bedrag in het MKB investeert.

“En dat gaan we zeker doen”, aldus Kathmann. “Of je nu een kaaswinkel hebt, een café uitbaat of een adviesbureau runt, als Rotterdamse ondernemer kun je in deze zware tijd iedere steun in de rug goed gebruiken. Ondanks de strenge coronamaatregelen zijn er juist in de digitale wereld kansen voor ondernemers om het hoofd boven water te houden en zichzelf door de crisis te slepen. Met dit extra budget kunnen we nog meer MKB’ers over die digitale streep trekken. Voor ons als gemeente is het een mooi compliment dat het programma MKB010Next ook in Den Haag is opgevallen. Dit geeft ons alleen maar meer energie om ons in te zetten voor de Rotterdamse ondernemer.”

Impuls
De MKB-deal is een financiële impuls die bedrijven in staat gesteld om te innoveren, te digitaliseren en internationaal te ondernemen, stelt staatssecretaris Mona Keijzer. “Of het nu gaat om het opleiden van vakmensen of het versterken van kennisnetwerken: gemeenten en provincies weten vaak het beste wat het MKB in de eigen regio nodig heeft. Daarom wil ik met de MKB-deals niet het wiel opnieuw uitvinden, maar geven we wat al draait een extra zet. Zo krijgen ondernemers uit 22 regio’s door heel Nederland ondersteuning die op hen is toegesneden.”

MKB010Next
Het programma MKB010Next inspireert, informeert en stimuleert kleine en middelgrote MKB-bedrijven om digitaal, duurzaam en circulair te ondernemen. Samen met verschillende partners in de stad zorgt het programma ervoor dat de aanwezige kennis, middelen en netwerken zo laagdrempelig mogelijk worden aangeboden om het Rotterdamse MKB vooruit te helpen.

Digitaliseringsvoucher
De digitaliseringsvoucher is daar een voorbeeld van. MKB’ers met minder dan 50 medewerkers (en meer dan 3 jaar gevestigd in Rotterdam) die hun teruglopende klandizie willen opvangen door bijvoorbeeld een webwinkel op te starten of hun website te verbeteren kunnen zich aanmelden voor ‘digitaliseringsvoucher’. Met deze voucher wordt 50% van het investeringsbedrag vergoed door de gemeente, tot een maximum van 2.500 euro ex BTW. Er zit in totaal 200.000 euro in de subsidiepot. Aanmelden kan op de website van de gemeente Rotterdam. De regeling loopt nog tot en met 8 december 2020.

MKB Online Business Boost
Met de MKB Online Business Boost kunnen kleine Rotterdamse MKB’ers in en rond de winkelstraat trainingen volgen om hun bedrijf ook online een extra impuls te geven. De gemeente Rotterdam biedt samen met marketingplatform Frankwatching betaalbare trainingen over zaken als social media, e-mailmarketing en online adverteren aan, om ondernemers te stimuleren hun digitale vaardigheden uit te breiden. Voor dit pakket, dat normaal gesproken een waarde heeft van 889 euro, betalen deelnemers 50 euro.

Afbeeldingen

  • Wethouder Barbara Kathmann ondertekent de MKB-deal tijdens een digitaal overleg met staatssecretaris Mona Keijzer. Foto: Jan van der Ploeg